Nu är GA igång

Gymnasiearbetet, den obligatoriska 100 poängskursen, är nu i full gång för eleverna i årskurs 3 på Täby Enskilda Gymnasium. Ännu har det inte gått så lång tid sedan eleverna hade sin första lektion och en del har redan börjat påbörja sina arbeten medan andra inte har kommit riktigt lika långt. Många elever fruktar kursen, men känn ingen stress, vi har tipsen för hur du ska klara det utan större problem.

Elever blir stressade av just gymnasiearbetet, bland annat för att det gäller att få godkänt i kursen för att få en gymnasieexamen vilket kan tyckas väldigt skrämmande för många trots att de enda betygen som kan delas ut är E och F. Att denna kurs är mycket jobbig för många är ett faktum, men behöver den vara så stressande som många får den att framstå? Vad tycker egentligen eleverna på Täby Enskilda om det?

“Jag tror att man blir stressad för att man skjuter upp det.” Skriver Maja Mörtberg Nyström “När man väl börjar inser man att det bara är en vanlig uppsats – enda skillnaden är att man behöver göra en planering.” Hon berättar att de tidigare har haft liknande uppgifter med samma upplägg. Att helt själv få välja ämne kan ses som både en frihet och någonting jobbigt då det finns ett stort hav av valmöjligheter.

Emma Larsson Udd berättar att hon tror att folk blir stressade då alla pratar mycket om det och att det redan i våras började pratas om idéer vilket skapar stress. “Det känns som att det blåser upp till en större grej än vad det egentligen är.”

“Jag tror det handlar om att folk är stressade kring att hamna efter.” Svarar Joseph Munro och berättar att han tror att eleverna är oroliga för att kraven ska vara höga och att mycket hänger på det. “Jag tror inte att det är så stressande om man håller deadlines och inte prokrastinerar.”

När jag har pratat med elever som redan har tagit sig igenom kursen har det populäraste tipset varit att börja i tid och att sätta upp egna mål och deadlines att hålla sig till för att inte behöva den onödiga stressen. Men andra mycket populära tips var att arbeta i grupp för att kunna dela upp arbetet, att inte stressa upp varandra och någonting som kan ses mycket viktigt – välj någonting som intresserar dig.

Här är några tips från förra årets treor:

  • Jobba i grupp
  • Sätt upp egna mål och deadlines
  • Skjut inte upp det
  • Stressa inte för mycket i onödan, elever stressar upp varandra
  • Välj någonting du vill arbeta med – gör det mer intressant – mindre risk att du skjuter upp det

Skribent: Emma Landberg 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *