OPINION: JULKLAPPSHYSTERIN

Slutspurten inför julafton är igång – nu ska det handlas julklappar. Många av oss har nog precis som alla år innan skjutit upp inköpen alldeles för länge och nu är det bara att inte drunkna i köpcentrets djungel av julglitter, rabatter och erbjudanden. Nog med att det är jobbigt att trängas bland svettiga, lika stressiga människor som du själv, till det kommer även en hel del etik och moral samtidigt som du måste tänka på plånboken. De flesta på TEG kände i alla fall att det är väldigt individuellt hur julklappshandeln ska gå till…

Hemlig mening

Vi ställde fyra olika frågor:

A. Hur mycket kan man  minst lägga ut på en julklapp utan att det blir skamligt?

B. Tror du att folk skulle bli glada av en julklapp i form av välgörenhet?

C. En kompis har köpt en julklapp till dig utan att du förväntat dig det. Du har inte råd att köpa en i gengäld, kan man säga nej?

D. Många lägger hela månadslönen på julklappar, tycker du att det är okej?

Isabelle

Isabelle Jutterström EK3

A. Det beror ju på vem det är, om det är till syskon man ska köpa till tycker jag väl att det är 100 kr, till föräldrar tycker jag att man kan lägga lite till. Och kompisar tycker jag man ska gå från 150-200 kr.

B. Alltså, det är ju inte så kul att få… men det är klart att man känner att “den här presenten betydde någonting”. Vi är ju ändå lyckligt lottade som lever som vi gör. Det är ju självklart att man ska kunna ge till någon annan också. Jag skulle nog bli glad.

D. Nä, livet är inte bara saker. Jag tycker att man kan ge någonting litet. Det bästa man kan ge tycker jag faktiskt är en upplevelse. Man kan vara tillsammans.

KurtKurt Hultgren S3A

A. Det beror på, det varierar väldigt mycket beroende på relationen. Jag tycker inte att det borde finnas en ekonomisk gräns.

B. Ja… det beror väl lite på. I allmänhet så länge det inte kommer från familjen skulle jag kunna bli glad. Det beror på hur nära man är.

C. Ja!

Karl & AmandaKarl Hagberg EM1A & Amanda Hedendahl EM1B

A. Karl: Allt handlar väl inte om pengar? Amanda: Det beror lite på vem det är till.

B. Amanda: Ja! Karl: Ja det är väl klart man glad för andras skull, man blir inte glad för sin egen skull.

D. Karl: Själv tycker jag inte att man behöver lägga så mycket på julklappar. Men det beror ju på vad folk är villiga att lägga på julklappar. Amanda: Det har blivit ganska stort, så det har ju nästan blivit ett krav för de vuxna. Karl: Men den här kompisgrejen med press att “om jag köper till dig så köper du till mig” orkar jag inte med. Andra får ju hålla på så ifall de vill men jag säger nej till den! Jag har inte råd att köpa till alla jag känner.

ThereseTherese Axén S1A

A. Tja, någon hundralapp eller något.

B. Jag skulle nog bli glad!

C. Ja det tycker jag, det beror på hur dyr julklappen är. Ifall den var jätte dyr tycker jag man ska kunna säga nej.

D. Jag tycker man kan göra som man vill, ifall man vill kan man ju göra det.

Linus & JosefinLinus Haglund N3 & Josefin Söderman N3

A. Linus & Josefin: 100 spänn.

B. Linus & Josefin: Ja, absolut!

C. Linus: Ja vad ska man göra? Om man inte har råd är det klart man måste säga nej. Josefin: Ja det är klart, säger man att man inte har råd får ju kompisen bara acceptera det. Man får väl i andra fall ta igen det senare.

D. Linus: Nä det tycker jag verkligen inte. Josefin: Det beror ju lite på vem det är till. Oftast inte. Det ska inte bli för mycket. Linus: Ja det ska ju inte bli någon tävling om vem som ger mest, det ska ju hålla sig på en lugn nivå.

Hemlig mening 3

Vi på TEGAZINE önskar alla lycka till med inköpen inför jul. Har du en annan åsikt? Skulle du bli glad av en välgörenhets-klapp? Har du ett jobbigt dilemma inför julinköpen? Kommentera gärna och dela med dig!

 

Text: Melanie Doeser & Jessica Dahlén

Foto: Sankarshan Mukhopadhyay, CC BY SA, Flikr
Jessica Dahlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *