Orkar du inte med skolan?

Skola från tidig morgon till sen eftermiddagen, andra aktiviteter efter skolan och däremellan studera läxor och till nästkommande prov. Dagens ungdomar har mycket att göra och de kan ibland uppfattas tillslut som de är försoffade och slappa med allt “tjat och gnäll” som vid vissa tillfällen kan uppkomma. “Det finns andra anledningar till varför dagens ungdomar inte orkar med skolan – vi är inte lata eller otacksamma!” – säger en elev på Täby Enskilda Gymnasium. Vad är egentligen den stora anledningen till att dagens ungdomar inte orkar med allt i skolan?

Dagens barn och ungdomar i Sverige är lyckligt lottade över skolgången det finns åtkomst till. Gratis utbildning i minst tio år, en gratis måltid om dagen samt tillgång till andra “hjälpmedel” såsom ett bibliotek, skolsköterska och kurator. Dagens ungdomar ska och bör må så bra som möjligt när de går i skolan, därav den extra bra hjälpen som finns. Men hur kommer det sig då att den psykiska ohälsan och trötthet bland ungdomar idag ökar mer än aldrig förr? Pressen som läggs på ungdomarna idag i samhället är en stor grund till deras måenden. Många känner att de, i vissa fall, inte räcker till, dagens ungdomar uppmuntras till att få bra betyg, ta körkort, jobba, söka in till högskola med mera, men “uppmuntran” kan ibland kännas för tung och tillslut som en börda. Den ständiga pressen kan leda till stress som islutändan kan bli för mycket påfrestning. “Det är allvarligt om man som ung konstant är stressad och sover för lite. Konsekvenserna kan bli psykisk och fysisk ohälsa samt dåliga studieresultat som får följder för framtiden”, säger Karin Schraml, som är en av forskarna från Stockholms universitet som genomfört en studie om stress bland unga.

Den ständiga pressen om att alltid leverera på den nivå man uppmuntras till påverkar ungdomarna både fysiskt samt psykiskt. När de efter en lång dag i skolan kommer hem ska de direkt efter eventuella fritidsaktiviteter samt middagen behöva sätta igång med pluggandet igen till nästkommande prov. Efter kanske ha behövt sitta uppe halva natten med studierna är det dax att gå och lägga sig för att hinna få sig en blund i några timmar iallafall innan det är dax att stiga upp igen morgonen därpå för att gå till skolan. Den ohälsosamma cirkeln börjar bildas och leder till ett undermåligt bettende. När ungdomarna inte “har tid” för att hinna röra på sig heller eller att sova pga skolan blir välmåendet ännu sämre då både den fysiska aktiviteten samt sömnen är bland det viktigaste kroppen behöver för att må bra.

Ytterligare en aspekt att må så pass dåligt som många ungdomar gör över skolan är det nya betygssystemet som gör det svårare för ungdomarna att nå sina mål än det tidigare förr varit. Uppfyller du A i alla betygskriterierna förutom i ett som du exempelvis får ett E i – så kan du högst uppnå ett D i slutbetyg. Känns detta som ett rimligt system? Alla är inte bra på allt vilket innebär att det är svårt, näst intill omöjligt att uppnå A i precis alla kriterierna. Det nya betygskriterierna gör så vi ungdomar känner oss otillräckliga, hela slutbetyget ska inte kunna sjunka så lågt bara för man får lite sämre betyg på ett av kriterierna.” säger en elev som går Sam-linjen på Täby Enskilda Gymnasium. Detta kanske leder till aspekten att det istället handlar om rädslan för att misslyckas VS glädjen över att faktiskt lyckas. Ett litet misslyckande av något kriterie och betyget sänks och sätts därefter. Detta sätter en enorm press på att inte misslyckas vilket i sig inte skapar rätt inre motivation som bygger på glädjen att lyckas, vilket blir en annan orsak till den stress som bildas.

De olika infallsvinklarna i ungdomarnas liv i dagens samhälle skapar en stress som leder till att de inte hinner med allt som de bör och måste, den fysiska samt psykiska välmåendet försämras allt mer hos ungdomar idag. Otacksamma och lata är några av de ord som ungdomarna faktiskt förknippas med idag, men det finns en källa och även ett svar till allt. Så innan du kallar en ungdom för lat så tänk efter först och försök att se det som egentligen kanske inte visas på utsidan. Stress och andra orsaker till psykisk ohälsa kan ligga gömd hos vem som helst.

 

Hanna Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *