Pewdiepie – svensken som vinner gamerhjärtan världen över

Felix Arvid Ulf Kjellberg, eller “Pewdiepie” som han även kallas efter sitt YouTube-namn, är en svensk kille från Göteborg som har fångat miljoner tittares uppmärksamhet. Felix är alltså en gamer som sitter och spelar olika skräckspel om kvällarna, och spelar in sig själv när han kommenterar de monster och andra hinder som uppstår när han ska försöka klara olika banor.
Han är nog mest känd för att ha gjort en serie med klipp från när han spelar det populära datorspelet Amnesia: The Dark Descent. Det är ett skräckspel som går ut på att man ska ta sig ut ur ett stort slott från renässansen, men det som skiljer det här spelet så mycket från andra är att man inte har några vapen. Allt man har är en ficklampa, och det gäller att ha koll på oljan så att lampan inte slocknar och man förlorar sin mentala hälsa.

Hur som helst, det som började med en helt vanlig göteborgsk kille som fånar sig framför kameran när han spelar datorspel, har gått till nästan sjuk besatthet bland fansen från världen över. Pewdiepies YouTube-kanal har över 2 miljoner prenumerationer, och tittarna är dels från Sverige, men även från USA, Spanien, Tyskland osv. Pewdiepie är just nu den 17:e mest sedda kanalen på hemsidan, och han klättrar snabbare och snabbare upp på stegen till framgång.

Jag har själv tittat på Pewdiepies videoklipp, väldigt många av dem faktiskt, och jag har skrattat högt och länge åt hans reaktioner när han stöter på skrämmande moment i spelen. Självklart känner jag mig också lite stolt över att han representerar vårt lilla Sverige, och att han har läst på samma universitet som mina släktingar, men som den tråkiga personen jag är, så skulle jag säga att Pewdiepie har blivit en aning överhypad. Det kan bero på att det kändes lite mer speciellt när det inte var lika många som kände till honom, och han inte gjorde sig till lika mycket framför kameran, eller så var det att jag helt enkelt tröttnade på hans videos. Jag slår vad om att om jag skulle ropa “BARRELS!” i ljushallen, som är ett känt citat från vår käre Felix, så skulle halva skolan reagera med liknande respons. Det är även vanligt att se fans på Comic Con och andra liknande mässor klä ut sig till Pewdiepie och hans kompanjon Stephano, som är en liten guldstaty han namngav när han började spela Amnesia för att inte känna sig så ensam i mörkret.

Det är många som har undrat över vad det är som gör Pewdiepie så speciell – och det gör jag också nu. I början var jag helt fast av alla roliga kommentarer han slängde ur sig under sitt spelande, men efter ett tag kände jag att det hela blev långtradigt och det mesta repeterades om och om igen, bara att det förekom i olika spel.
Är det för att han är svensk, eller bara ser bra ut? Eller är det för att han helt enkelt är född till en underhållare?

Felix själv säger att det som gör att folk gillar att se hans klipp, är att han lever sig in i hela, och älskar spelen han spelar. Sen att han är ödmjuk och inte lika uppblåst som de flesta Internet-kändisar kan vi tycka tillhör den svenska charmen. Man kan ju definitivt säga att det har funkat för honom, eftersom att han är en av de hetaste cyberstjärnorna just nu.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *