Under det senaste året har allt fler märkt av ökade oroligheter i det populära köpcentret Täby centrum. Tidningen Mitt i har rapporterat om bråkiga ungdomsgäng som härjat i centrumet på kvällstid, stulit mobiltelefoner och bidragit till en miljö som upplevs hotfull av andra besökare. I en debattartikel från förra året kräver signaturen ”Orolig tonårsmamma” att polis och politiker tar förebyggande åtgärder mot gängen. Men har situationen i Täby centrum förbättrats under det år som gått?

Enligt Madelene Stolt hos Täbypolisen har det gjort det. Med hjälp av diverse brottsförebyggande åtgärder, till exempel nära samarbete med centrumets ordningsvakter och en kombination av uniformerat och civilt arbete, har stöket minskat betydligt. Hon trycker även på vikten av “att personalen känner till aktuella rutiner angående vem som skall göra vad i samband med stölder eller andra brott” och att man därför informerat butiker i centrumet om detta. Men det som varit mest effektivt är de polisinsatser som gjorts mot individer av intresse.

Förra året såg situationen i Täby centrum annorlunda ut. Då anmäldes ungefär 3-5 rån, ett tiotal fall av misshandel och flertal stölder i närheten av centrumet. Fortfarande förekommer brottslighet i området – så ofta som en gång i veckan rapporteras här fall av snatteri. Förutom detta är det också vanligt med narkotikahandel, mindre skadegörelser och annat ordningsstörande. De som ligger bakom de flesta av de senare nämnda brotten, bekräftar polisen, är ungdomar från olika kommuner runt Stockholm.

– Det kan vara från Täby, Vallentuna, Åkersberga men även gäster från Upplands Väsby, Edsberg, Sollentuna, Akalla, Tensta, Vällingby, Skärholmen och Norsborg, specificerar Madelene.

Det är dock inte alla ungdomar som kommer till Täby centrum för att bråka. Oftast träffas de bara för att umgås, även om det för vissa ibland spårar ur. I dessa fall handlar det ofta om mycket unga individer som hamnar i fel kretsar när de vistas i centrumet kvällstid. Men Täbypolisen menar ändå att besökarna i centrumet inte behöver oroa sig. Dock bör man alltid vara uppmärksam och rapportera till polis eller ta kontakt med ordningsvakt om man ser något som verkar misstänksamt.

– Man skall känna sig trygg när man går i centrumet och rör man sig hemåt sent på kvällen är det ju alltid bra om man tar sällskap med varandra för att inte utsätta sig för onödiga risker, sammanfattar Madelene.

 

Skribenter: Ebba Carlstein och Lovisa Linder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.