Premiär av American Idiot på Cirkus

Den 20e februari hade American Idiot premiär i Stockholm på Cirkus. Den prisbelönta musikalen är baserad på punk- och rockbandet Green Days succéalbum American Idiot från 2004. Äntligen var det huvudstadens tur att få se uppsättningen av musikalen och att tolka på publikens reaktion var det även i Stockholm en riktig fullträff.

Billie Joe Armstrong i Green Day, som skrivit låtarna till albumet har tillsammans med regissören Michael Mayer skrivit rockmusikalen. Låtarna på skivan är uppbyggda som en berättelse och därför blev Mayer så imponerad att han valde att kontakta Armstrong för att skapa denna musikal 2008. Musikalen hade först premiär den 24 mars 2010 på Broadways scen och vann snabbt två Tony Awards, en Drama Desk Award och en Outer Critics Circle Award. Dessutom vann den senare Grammy Awards för “Bästa musikalalbum” 2011 efter en skivinspelning från föreställningen. Sedan dess har föreställningen spelats upp 422 gånger och gjort turné i USA, Kanada, Irland och Storbritannien. Nu kan även Sverige läggas till på listan.

americanidiot_12_foto_micke_sandstrom (1)

Ensamblen i musikalen på scen.

Med recensioner som en förbannat imponerande och stark show” – Dagens Nyheter och ”American Idiot imponerar med kraft och inlevelse” – Blekinge Läns Tidning efter Sverigepremiären på Malmö Opera i februari 2015, var det Stockholms tur detta år. Regi står Philip Zandén för och huvudpersonen i berättelsen spelas av sångaren i bandet Sugerplum Fairy, Victor Norén.

Handlingen i musikalen är relativt enkel. De tre vännerna Johnny, Will och Tunny driver runt i förorten till New York efter 11 september och försöker fundera ut vad de ska göra med sina meningslösa liv. Ska de stanna kvar i förorten eller söka efter ett mer spännande liv i den stora staden? De tre vännerna väljer olika vägar. Huvudkaraktären Johnny söker efter ett bättre liv i New York och får nya vänner och träffar kärleken. Will råkar göra sin flickvän hemma i förorten gravid och stannar där och Tunny går med i armén för att tjäna landet. Efter mycket om och men möts deras öden till slut i hemorten där de återser varandra och Johnny kommer fram till att han är en “American Idiot”, men han är ändå sig själv efter allt.

Låtarna driver handlingen framåt och väldigt få dialoger sker karaktärerna emellan. Men de lyckas ändå få fram känslor, kanske till och med på ett bättre sätt med låtar som beskriver känslor och handlingar än faktiska ord och konversationer. Som publik blir man lite förvånad över vissa scener, exempelvis en sexscen mellan huvudkaraktären och hans flickvän och det blir nästintill naket på scenen ett tag. Men på ett vackert och romantiskt sätt. Samtidigt som detta pågår på ena sidan av scenen ser man karaktären Will hemma i förorten sjunga om kärlek och hur livet med hans numera ex-flickvän egentligen är. Strålkastarljuset blir delat vilket gör publiken mindre generad och även skådespelarna måste tyckt det var en skön lösning. Hela scenografin imponerar då det alltid händer något med kulisserna, och ljus och rörelser ramar in handlingen på ett otroligt bra sätt samtidigt som musiken nästintill alltid är igång.

Reaktionen från publiken antydde succé med dess stående ovationer. Trots ett litet avbrott i början av musikalen då ett ljudproblem uppstod och skådespelarena fick börja om och sjunga acapella igen, så förstår man varför den vunnit alla priser. Musik, handling och skådespelare samspelar på ett imponerande vis och man rycks med som publik. Om du gillar Green Days musik kommer du älska detta, men även om du inte känner till detta punk- och rockband, kommer du ändå gilla det du ser och hör. Musikalen spelas fram till den 9 april på Cirkus i Stockholm, så om du får tag i en biljett, GÅ GÅ GÅ!

Skribent: Therese Bagge

Foto: Jonathan Pushnik, CC och Micke Sandström CC

Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/blixtenco/pressreleases/premiaer-foer-green-days-rockmusikal-american-idiot-i-stockholm-1315928

 

1 comment

  1. FatherJohnT

    Väldigt spännande att få ta del av intryck från denna musikal. Det fick mig att bli jättetaggad inför när jag ska se den senare i mars!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *