Proteinpulver- magi på burk eller bara skräp?

I och med dagens tränings- och hälsohets har åsikterna kring vad man bör stoppa i sig också blivit starkare och olika dieter avlöser varandra i en rasande fart. Men nu har även frågan hurvida det är okej att använda sig utav kosttillskott kommit upp. Särskilt proteinpulver. Så nu till frågan: är pulvret magi på burk eller bara skräp?

Som jag ser det finns det två olika missförstånd kring proteinpulver. Det första är att folk tror att man kommer få badbollsliknande muskler á la body builders vid första shaken och det andra att man inte behöver det just för att man inte ser ut som en uppblåst badboll. Denna uppfattning om proteinpulver är vanlig och det är synd för det stämmer inte.

För det första, det är inte magi på burk, tyvärr. För att få kilovis med definierade muskler krävs det år av tung styrketräning och sträng kosthållning. Det är ingenting som kommer komma som ett överraskande brev på posten, jag lovar. Men det är heller inte bara skräp. Eller okej, om du äter en varierad kost och går på powerwalks tre gånger i veckan är det kanske en onödig utgift. Om du däremot styrketränar sex gånger i veckan och samtidigt deffar och alltså ligger på ett kaloriunderskott kan det vara användbart för att inte förlora muskelmassa. För att få i sig 3 gram protein per kilo kroppsvikt och dag kan vara rätt knepigt även om du äter varierat. Så om en liten del av ditt dagliga proteinintag kommer från proteinpulver ser jag inte som ett problem, utan snarare som en smart lösning. Det finns somliga som anser att man inte behöver äta proteinpulver om man inte är elitidrottare. Men det handlar inte om ifall man tränar på elitnivå eller inte, utan om man får i sig tillräckligt mycket protein. Det är det enda som spelar någon roll.

För att knyta ihop säcken på den här artikeln och klargöra eventuella frågetecken så är proteinpulver helt enkelt bara protein i ren form. Inget superpulver och inget gift, så lägg av med att se det som något av dessa för det är varken mer eller mindre än det.

Skribent: Sofia Axelsson

Bild: Sofia Axelsson

 

Är du för eller emot proteinpulver?

View Results

Loading ... Loading ...

4 comments

  1. Jesper Englund

    Bra text Sofia! Hoppas folk nu förstår varför proteinpulver inte bara är för att bygga anabola steroid-muskler utan är att bygga upp muskelmassan och även de flesta är till och med återhämtningsdryck. Allt i ett!

  2. Louise Gutenberg

    Håller fortfarande inte med dig Sofia! Det går lika bra att äta något annat proteinrikt efter träningen. Du slösar bort dina pengar på det där proteinpulvret…

  3. William Palmér

    Louise: Vassleprotein (som jag antar att denna text är skriven om) är en otroligt billig proteinkälla sett till gram per krona jämfört med andra proteinkällor. Att man kan få i sig proteinet från en annan källa eller att det inte är lika nödvändigt för alla personer – absolut. Att det däremot inte skulle vara prisvärt är bara snicksnack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *