Reportage i kursen Skrivande: En ovanlig bekantskap

Kaffedoften blandat med den där kliniska brännande doften från det nytvättade bordet bredvid, med en Chai Latte i handen sitter en sångerskan Loreens egna tvillingsjälar. Sedan den 11 Februari 2012 har hon bredrivit Loreens första och största fan-blogg i Sverige.

Vid första anblicken av Emma Simoncic, 17 år, förstår man direkt hur Loreen kan vara en så stor del av hennes värld. Fingrarna som greppar runt den rykande koppen, är prydda med ringar i olika formar likt hennes arm med armbandet som Loreen själv även har. Slående lika kläder och det där lite halv rusiga håret, den enda skillnaden måste vara hårfärgen.

– Hon är bäst, svarar Emma med ett skratt om vad hon tycker om hennes idol. Hon är inte som alla andra, fortsätter hon. Det som gjorde att jag fastnade för henne var inte bara hennes musik, utan hennes personlighet. Hennes starka åsikter om mänskliga rättigheter, hur världen ska kunna bli en bättre plats och att alla är lika mycket värda. Det var det som gjorde att jag fastnade, svarar Emma kort och gott och smuttar på sin Latte. Hennes åsikter speglar mina, och ja det känns som om vi är lite som systrar helt enkelt.

I bruset från eftermiddagsgästernas småprat om vardags livet i Stockholms innerstad, får man höra om hur Emma upplever varje gång hon träffar melodifestivalsvinnaren 2012. Glad, glad känner hon sig alltid, den där positiva känslan i magen och att hon alltid kan vara sig själv med Loreen. Visst är man nervös, berättar hon, men det går över snabbt när samtalsämnena kommer igång.

Emmas grönblå ögon fastnar på en speciell punkt någonstans i rummet och ett minne ser ut att flyga förbi. Hon skakar snabbt på huvudet och inser att hon drömt sig bort lite. Hennes tankar hade vandrat i väg till när hon träffade sångerskan första gången.

– Det var på Arlanda, förklarar hon med ett leende. Hon kom hem från att hon vunnit melodifestivalen i Azerbajdzjan Det var stort, berättar hon. Emma hade ståt och väntat på Loreen bland alla fotografer och skribenter från olika nyhetskanaler. När Loreen kommit fram dit var den hon först träffa Emma. Hon hamnade i de flesta tidningar med Loreen bredvid sig och sen den dagen har Emmas passion för Loreen aldrig vart starkare.

 

Hur skulle du beskriva Loreen som person?
– Virrig, glömsk, glad, positiv mot allt och alla, en härlig person helt enkelt. Hon är precis som vem som helst utanför scenen.

Varför tycker du om henne så mycket och det hon gör? Är det allt hon gör du gillar eller bara vissa delar av det?
– Inte precis allt. Vissa saker kan man bli sur på som en vanlig människa, men jag älskar hennes musik och personlighet men inte alltid hennes sätt att avgöra eller välja mellan olika saker. Exempelvis är hon lite för snäll mot sitt team, som enligt mig och de andra fansen inte gör ett sådant toppen jobb.

Varför gör de inte ett bra jobb?
– För att de inte tar vara på Loreens publicitet i Sverige, hon tappar fansen här i Sverige. Och hennes album som kom ut förra året har hon inte ens sjungit på något uppträdande. Och jag och andra av mina vänner som träffats genom Loreen, märker hur fansen i Sverige tappar intresset. Jag och mina “Loreen-vänner”, säger hon med ett litet fnitter, hoppas på att det ska inse det. Vi vill bara att allt ska gå bra för Loreen.

På väg ner i tunnelbanan på Östermalm, möter man både färgglada och gråa människors fladdrande hår när de springer in på de blå moderna tågen. Vi tar lugna steg och pratar i tunnelbanegångens blåsande ljud. När tåg rullar in blir det svårare att höra om fan-bloggen.

– 400, säger Emma. När hon uppträder någonstans blir besökarstatistiken på den avancerade designade hemsidan upp till omkring 400. Annaras ligger det väl runt 80-100 per dag, säger hon med en suck.

Roslagsbanans halvblinkande ljus som är lagom jobbigt så här på en onsdags kväll. Kostymnissar och affärskvinnor fyller tåget, och några få ungdomar som troligen ska hem och äta en varm och god middag. Och där sitter vi, trötta efter Stockholms pulserande liv, på väg ut mot landet där Emma bor.

En lätt kram och så ser man Loreens fan, gå upp mot sitt hus. Upp till datan för att skriva med rasande fart över tangentbordet om Loreens händelser den här dagen. Allt för de hungriga fansens skull.

Hon kommer fortsätta Loreens resa med sin blogg. Hon kommer gå långt den där Emma Simoncic. Loreen borde vara stolt.

 

Skribent: Tove Haaheim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *