Så klarar du tiden på TEG

Det brukar sägas att man blir visare med åren, något vi treor verkligen håller med om. Därför har vi i denna artikel samlat de ultimata tipsen, från erfarna elever som går sitt sista år, för hur du ska klara av din tid här på Täby Enskilda Gymnasium på bästa sätt. Läs och begrunda… 

 

Prata med dina lärare – Att hamna ur fas kan hända alla och lärarna brukar ha förståelse för att andra saker kan hamna i vägen. Prata med dina lärare istället för att bara strunta i att lämna in uppgifter. Allt löser sig mycket lättare då, plus att lärarna uppskattar att du är ärlig.

Stressa ner – Oftast är det lätt att stressa upp sig över småsaker och det är lätt att trigga varandra. Är det för mycket i skolan så hjälp varandra att plugga, prata med lärare om det som känns jobbigt och ta tid för dig själv att göra något som du tycker är roligt och som lugnar dig.

Börja med uppgifter i tid –  Så att du inte upplever så mycket stress och blir helt dränkt i dem precis innan de ska lämnas in. Det kan vara lätt och skönt att prokrastinera och skjuta upp skolarbetet, men stressen i skolan minskar enormt och du får så mycket tid över till annat ifall du gör uppgifterna i tid. Du slipper den där jobbiga, konstanta oron och stressen, som jag ibland upplever när jag gör icke-skolrelaterade saker samtidigt som jag vet att en deadline närmar sig, när du vet att du redan är färdig med ett arbete.

Njut av de tre kommande åren – Tro mig de går fort. Bli inte allt för stressad över enskilda uppgifter för i slutändan ordnar det sig. Skulle du blir stressad prata med läraren, de flesta kan anpassa saker och ting till ditt bästa. Planera och börja med uppgifter i tid, tro mig det underlättar!! Men som sagt glöm inte bort att leva också!

Peppa och hjälp varandra Du är inte ensam med det du känner och man kommer så långt med att våga fråga om hjälp hos varandra. Man är inte bäst på allt men i en klass på 24 (ish), är något oftast bra på nått. Och försök hålla god stämning, peppa och köp en chokladboll i cafeterian, ni kommer klara det!

Våga tro på dig själv – Både vad gäller skolarbete och nu i början med klassen och allt. Det kan kännas lite jobbigt och osäkert i början, hur man ska komma in i klassen osv. Men det kommer, alla är nervösa i början men det blir så mycket bättre i tvåan och trean! Och vad gäller skolarbete, typ de som de andra sagt, prata med lärare så blir de mycket bättre och våga fråga om hjälp! Då blir allt så mycket lättare

Fråga mycket, om allt – Var inte rädd för att vara den enda som räcker upp handen. Kliché att om du undrar, så undrar någon annan också – men ofta är det sant. Även om du är den enda som inte fattar, så finns läraren till för alla. Det finns liksom ingen bättre känsla än att fråga, fråga, fråga igen – och äntligen fatta! Använd varandra, våga säg ”jag fattar inte”. Kunskap är makt! Kunskap är kärlek! Kunskap är livet!

Gör andra saker ibland – Gör saker som får dig att släppa tankarna på skolan och stress ibland! Det är så viktigt för att få ny energi och känna sig mer peppad! Sedan är även planering och prioritering mitt bästa knep för att hinna med och orka det som känns viktigt för en.  

 

 

Skribent: Annie Fischer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *