Så överlever du vintern!

Snön ligger som ett täcke över Stockholm, alla är sjuka, och bussarna vägrar komma på morgonen; det måste vara vinter. Denna kalla årstid är hård mot oss alla, och ibland känns det som om man aldrig kommer få se solen igen. Men efter varje vinter växer blommorna tillbaka, och vi skall göra detsamma. Här är 5 hjälpsamma tips på hur du klarar vintern!

1. Var social!

Detta tips faller inte alla i smaken, speciellt under vintermånaderna då man bara vill ligga hemma med tjocka stickade strumpor och något varmt att dricka. Då detta alternativ onekligen låter lockande är det faktiskt väldigt viktigt att upprätthålla ens umgängesliv! Särskilt eftersom många tenderar att bli nedstämda under vintern. Genom att socialisera sig får man chansen att kommunicera sina känslor, engagera sig i stimulerande diskussion och ha genuina konversationer som tillför känslor av att vara nöjd och glad. Dessutom aktiveras flera må-bra hormoner om man har socialt välbefinnande, bland annat dopamin, som styr vakenhet, glädje och motivation samt serotonin som används antidepressiva läkemedel.

2. Unna dig utan skuldkänslor!

Vi får alla sötsug ibland, de stunderna man inte kan sluta tänka på onyttigheter. Ofta det går det nästan inte att hålla fingrarna borta från skafferiet; du vet att dina tänder kommer lida, att det inte är hälsosamt att sluka en hel nutellaburk själv, att det finns sundare matval i kylen. Ändå dras du till allt som inte är bra för dig, sådant som du inte bör äta varje dag.

But fear not! Här är tre nyttiga (och vintriga) dryckesrecept!

Varm choklad med cayennepeppar Varm choklad med jordnötssmör Pepparkakslatte
 • 3 matskedar osötad kakao
 • 3 dl mandelmjölk
 • 2 matskedar honung
 • 0,5 kryddmått cayennepeppar

Tillbehör:

 • Kanelstänger och vispad grädde
 • 2 matskedar osötad kakao
 • 3 dl mandelmjölk
 • 1 matsked organiskt
 • jordnötssmör (rekommenderar
 • “Organic Peanut Butter Fitnessguru”)

Tillbehör:

 • Kanelstänger och vispad grädde
 • 30 gram urkärnade dadlar
 • 60 ml vatten
 • 1 matsked pepparkakskrydda
 • 1 dl svart kaffe
 • 2,5 dl sojamjölk

Tillbehör:

 • Vispad grädde

Instruktioner:

 • Mixa dadlarna och vattnet i en
 • blender, häll sedan i resten av ingredienserna

3. Njut av solskenet så mycket du kan!

Solen syns endast under några få timmar under vintern, det är då det gäller att ta vara på solskenet. Med hjälp av solens sken skapar våra kroppar D-vitaminer som gör att vi mår bra, vi slipper trötthet och nedstämdhet och får istället mer ork och glädje! Solen förstärker även våra immunförsvar och gör att den lättare bekämpar bakterier. Vid Köpenhamns universitet upptäckte man att D-vitaminer gör att kroppens T-celler lättare tar död på infektioner. Man blir alltså friskare av att vara i solen!

Ett hett tips för dig som behöver mer energi under den mörka vintern är att äta bl.a. ägg, kantareller eller fisk som innehåller mycket D-vitaminer!

4. Försök skapa rutiner i vardagen!

Det är väldigt viktigt att få in dagliga rutiner, de behöver inte vara överdrivna eller så värst noggranna, men något sorts schema att hålla sig till har visat sig hjälpa människor med bipolär sjukdom. Det första och absolut viktigaste att tänka på är sömn. Brist på sömn gör att man inte har någon ork eller motivation. Man är konstant trött och hängig, ibland kan man få huvudvärk eller till och med magvärk p.g.a. sömnbrist.

Det är viktigt att somna och vakna ungefär samma tid varje dag, och samma sak gäller för måltider. Försök att äta frukost, lunch, och middag runt ungefär samma tid och försök även att ha ungefär lika stora portioner varje dag. Man ska även försöka utföra aktiviteter under dagen och inte sitta framför TV:n från morgon till kväll. Att hålla sig sysselsatt och tvinga sig själv upp på morgonen är något människor som lider av depression uppmuntras göra för att må bättre!

5. Ha alltid något att se fram emot!

Försök hitta saker att se fram emot så ofta som möjligt, idealt varje vecka. Ett tips är att få in det som rutin att schemalägga en aktivitet i början av veckan som kommer ta plats under helgen, på det sättet kommer man kunna tagga inför aktiviteten hela långa veckan. Det behöver inte heller vara något stort! Man kan bestämma sig för att ha en stillsam spadag hemma under söndagskvällen. Om man då känner sig nedstämd under veckan kan man genast bli mer lättsam efter man tänker på något kul som kommer hända! Det hjälper även att bara planera inför något. Att gå in på en resesida och planera en resa; hur mycket det kommer kosta, vad man kommer göra o.s.v. kan göra att man mår bättre på momangen.

För mer tips om saker att göra under vintern, se Tegazine tipsar! 5 aktiviteter för en händelserik vinter

 

Skribent: Natalie Andersson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *