Say you, say me – Say Orfeus, say theater

Karin Bengtsson som Orfeus
Foto: Martin Skoog

Alla har vi någon gång hört historien om Orfeus och Eurydike och deras kärlek till varandra. Kärleken som är så stark att när Eurydike dör korsar Orfeus floden Styx för att komma ner till Hades rike och hämta tillbaka sitt livs kärlek, med sin lyra i högsta hugg. Detta är en av den grekiska mytologins största kärlekshistorier, en historia som Orionteatern nu har tagit sig an. 

Lukten av hästar och hö sitter nog för alltid fast i Orionteaterns väggar på grund av cirkusen som var där tidigare under våren. Med det asfalterade golvet och betongväggarna är det här den perfekta miljön för en pjäs som Orfeus. Likt en å av avloppsvatten slingrar sig floden Styx tvärs över scen, omringad av smuts, stenar och avbrutna kvistar. Det är den enda miljön som den unge Orfeus känner till. Den chockrosa radion som Orfeus hittar en dag skrämmer alla runt omkring honom, förutom Eurydike. Till tonerna av Lionel Richies ”Say you, say me” förälskar sig Orfeus och Eurydike i varandra, en så pass stor och ren förälskelse som smittar av sig på hela publiken. Inte ens döden kan skilja dem åt. När Eurydike drunknar går Orfeus med sin rosa radio till dödsriket.

Orionteatern och regissören Sally Palmquist Procopé har satt upp en extraordinär föreställning med ett otroligt samspel mellan allt som sker på scen och skådespelarna. Det liknar ett pussel där allt faller på plats, ett pussel där varje liten bit är en av de personer som på ett eller annat sätt gett liv till underjorden och döden. Karin Bengtsson gör ett fantastiskt jobb som den unga och älskvärda Orfeus. En blandning mellan komedi och tragedi, skratt och tårar. Det här är en föreställning som ingen kommer glömma i första taget.

Se trailer och boka biljetter här

Skribent: Kajsa Saare
Foto: Martin Skoog

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *