Tegazine tycker till: Selmas saga

En äventyrsresa tillbaka till fantasiernas, upptäckternas och barndomens tid. Så sammanfattar vi på Tegazine årets julkalender “Selmas saga”  i SVT. Med den äventyrliga handlingen och det underliggande budskapet fångar den såväl unga som gamla tittare.

Idag har det 14:e avsnittet sänts av årets julkalender på SVT. Den handlar om Selma som är åtta år och bor med sin mamma, pappa, syster och morfar i ett litet hus, som de hotas att vräkas på. Allt hopp verkar vara ute för familjen som inte har några pengar att betala ett nytt boende med, ända tills Efraim von Trippelhatt kommer in i bilden som den sista gnistan av hopp. Han är en forskare som presenterar sin tes om att tomten finns, vilket han vill bevisa genom att resa till tomtens rike. På resan behöver han en medhjälpare och Selma är inte sen att anmäla sig frivillig; tomten kan ju uppfylla hennes inre önskan om att få bo kvar hemma i det lilla huset. Trots stor problematik lyckas de med hjälp av en leksakshandlares ekonomiska bidrag resa iväg, men kommer de att nå fram till tomtens rike…?

Bara av att höra handlingen,verkar Selmas saga vara en alldaglig, klassisk och kanske förutsägbar programserie, men det är den inte. Faktum är att den magiska och gränslösa sagan sätter barnens klokhet i fokus och bevisar att vuxna behöver barnen minst lika mycket som tvärtom. Även den minsta person kan vara av största betydelse” är ett citat som återkommer i flera avsnitt samtidigt som den genomsyrar hela programserien. Detta visas bland annat genom att Efraim von Trippelhatt jämnt och ständigt glömmer var han lagt saker och vad han ska göra, tills Selma påminner honom. Hon är också den som aldrig ger upp, utan motiverar von Trippelhatt när han tror att allt hopp är ute.  Även att Selma, som är huvudperson på grund av sin viljestyrka mod och envishet, är en flicka, ger ytterligare ett budskap. Ofta syns små flickor som prinsessor, pojkens syster eller flickvän – men här får hon ta plats på grund av sin personlighet. Det är stort.

Förutom det fantastiska budskapet rycks man även med i den kanske något klyschiga handlingen. Det är spännande, roligt och juligt. Även för en 18-åring.

Skribent: Sara Källbäck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *