SKÄRPNING!

Vi vill vara en plats där elever och lärare vågar

Det är fredagseftermiddag och folk strömmar ut genom entrédörren. Det är tid för höstlov och alla ser fram emot en vecka av vila och senare mornar. Efter dagens spookballturnering finns det både vinnare och förlorare och vissa av oss är besvikna över resultatet. Det är som det ska vara efter en tävling. Men det finns också en annan besvikelse, en över spelklimatet, över jargongen i och utanför matcherna och över bristen på respekt. Den här besvikelsen tänder en varningslampa, det här är inte som det ska vara. Målet med spookballturneringen är inte att kora en vinnare, det är att öka gemenskapen i klasserna och i hela skolan. Personangrepp, våld och kränkande kommentarer leder till det motsatta. Istället för att vara en plats där elever och lärare vågar leder det till splittring, konflikter och hat. Med anledning av detta kommer formen för denna tävling att ändras näsa år, har personalen kommit överens

Minns alla vad TEG strävar efter? Att vara “En plats där glädje, kreativitet och utveckling är våra ledstjärnor” Anser alla att vi efter Spookbollen har kommit närmare detta mål? Har allas uppförande hjälpt till att vara “En plats där respekten och fascinationen för individen styr vårt arbete”? Vi vill visa det, vara detta, men den stil som vissa visade under Spookbollen håller inte måttet. Skärpning TEG-elever. Här krävs ändring. Nu.

Vi ska vara en “En plats där människor möts och växer”. För att TEG ska vara just det krävs det att vi elever visar respekt och helt enkelt är schysta mot varandra. En sådan sak som att hålla upp dörren åt en annan person, städa undan efter sig i matsalen eller ge någon ett leende i korridoren. Många bäckar små gör en stor å, det är inte främst de stora sakerna som skapar en god stämning utan de små och vardagliga. What goes around comes around, visar man respekt får man det också tillbaka.

TEG ska vara “En plats som genomsyras av passion för lärande” – vi går i skolan för att lära oss. Samma sak gäller utanför klassrummen, vi lär oss av varandra. Vi ska ta vara på det, göra vårt bästa för att vara trevliga mot varandra. Inga vidriga kommentarer varken i eller utanför klassrummen. De som hördes under Spookbollen är oacceptabla och ska inte få genomsyra vår skola. Vår skola är som vårt andra hem, vi har möjlighet att få en extra (och mycket större) familj. Man behöver och man kan inte älska alla men vi kan och vi måste respektera alla.

Vi spenderar fem dagar i veckan med TEG’s fantastiska lärare som står för vår utbildning och vår roll, alla elevers roll, är att vara fantastiska kompisar. Inget dömande, inget kränkande och inget våld mellan varken klasserna eller individen. Detta gäller alla elever. Dags att vakna, det är inte acceptabelt att trycka ner varandra, alla ska föregå med gott exempel och behandla varandra som man själv vill bli behandlad. Svårare än så är det inte. Vi är jävligt bra och kan bli ännu bättre. Vi går i skolan för att lära oss och det gör man bäst genom att göra misstag. Att göra om och göra rätt.

Vi vill vara, vi ska vara, en plats där elever och lärare vågar.

Tove Haaheim, Din Kompis
Nora A. Eklund, TEEO
Foto: Horia Varlan

 

3 comments

  1. Matilda

    Bra skrivet, men tycker inte att ni bara ska ta upp eleverna, lärare visade också brist på respekt vilket jag tycker är ännu värre då de är dem som ska vara lite av förebilder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *