Skolvalet, så gick det!

Två dagar innan valet gick 713 st av er och röstade i Täby Enskildas egna skolval. Detta var hela 84 procent av alla skolans elever som deltog och 1353 skolor runt om i Sverige som deltog i skolvalet. Nu har resultaten kommit.

Täby Enskildas skolval

Hela Sveriges skolval

Riksdagsvalet

Som ni kan se så skulle Alliansen med Moderaterna i spetsen styra vårt land om det var upp till de unga både här på TEG men också de unga i Sverige. Man kan studera dessa tre diagram och se att det finns saker som är extra anmärkningsvärda och som skiljer dem ifrån varandra.

Centerpartiet växte en hel del under detta val och sett till Täby Enskildas elever så borde de vara det näst största partiet. En plats som Socialdemokraterna knep sett till det allmänna skolvalet. Där syns tydlig skillnad på eleverna runt om i landet och eleverna här på skolan. Socialdemokraterna fick nämligen endast 5,53% i TEGs skolval vilket gör dem till ett av de partierna med lägst röster. Vad det beror på kan man bara spekulera i. En anledning skulle kunna vara att Täby kommun är till största majoriteten blå och att detta visar sig på Täby skolorna. En annan teori är att unga tenderar att rösta mer åt kanterna. Flera undersökningar visar på att unga röstar hellre på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna än mittenpartierna. Det skulle kunna vara en anledning till att Socialdemokraterna blev så litet här på TEG.

En ytterligare påfallande skillnad mellan diagrammen är Miljöpartiets placering. Det parti som var nära att inte klara 4% spärren tycker många unga ska få större plats. Med 10,35% på skolan och 10,17% i skolvalet blir Miljöpartiet tredje och femte största partiet istället för det minsta såsom utfallet i riksdagen blev. Historiskt kan man se att Miljöpartiet har varit stort bland unga dock har dem tappat många unga väljare, enligt svt nyheter. De skriver att Miljöpartiet tvingats backa i många kärnfrågor och det har gjort att väljarna inte längre har tillit till partiet. En ytterligare anledning är att eleverna i skolvalet och här på TEG är mer präglade av miljöfrågor. En stor del av undervisningen i dagens skola är dedikerat till miljön. Elever läser och diskuterar klimathotet mycket mer nu än förr och detta kan göra att de därför röstar mer grönt.

Sammanfattningsvis finns det många likheter och skillnader mellan valen. Vad korrelationen och olikheterna mellan diagrammen beror på är inte riktigt säkert. Man kan endast spekulera i anledningar till varför resultatet blev som det blev. Nu har iallafall Sverige sagt sitt och det är upp till partierna att se till att allas röster blir hörda.

Skribent: Alva Barden
Bild: Alva Barden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *