Sluta fråga hur folk mår

Har du någon gång tänkt på hur du hälsar på folk? Då menar jag inte om du säger ordet hej, hallå eller tja. Men vad kommer därefter? Förra veckan besökte jag Täby Centrum där jag stötte på en gammal bekant som jag inte träffat på flera år. Då vi fick ögonkontakt och började gå mot varandra insåg vi båda två att samtalet som var påväg att inledas inte skulle pågå så pass länge. Båda var ju uppenbarligen där för att shoppa och var stressade. Trots detta inledde hon samtalet med “Hej, hur är det med dig?”. Av denna simpla fråga frös jag till någon sekund men fann mig snabbt och svarade att jo tack det är bra och hur är det med dig? Efter att samtalet var slut, det ska nämnas att det varade i cirka tre minuter, gick jag vidare och funderade på hennes fråga. Och jag funderar fortfarande.

Anledningen till att jag blev ställd av hennes fråga var för att jag inte visste vad jag skulle svara. Ändå hör man den varje dag. Alla förväntar sig att man ska svara att det är bra, och endast för att komma vidare i samtalet. Alla förväntar sig att samtalet ska inledas på det här sättet eftersom frågan är en del av hälsningen. När jag fick frågan hade jag haft en skitvecka rent utsagt, men att dra upp alla anledningar till det är inte något jag var sugen på i ett samtal som skulle vara i tre minuter eller med en bekant som jag inte träffat på två år. Istället svarar man att det är bra, endast för att det “ingår” i hälsningen. Om jag för ovanlighetens skull svarat ärligt skulle jag troligtvis fått ett förvånat eller rentav irriterat gensvar. Folk vill inte betungas med andras problem i ett sådant här samtal, men ändå ställer alla frågan. Enligt mig är det en dubbelmoral som förekommer dagligen i vårt samhälle.

Självklart gäller inte det här alla och i alla situationer. Är det kompisar som känner varandra väl är frågan inte konstig alls, det hänger på hur den uttalas. Om du träffar någon du inte vanligtvis umgås med och då ställer frågan en bit in i samtalet är det också mer okej. Vi måste bara komma bort från att fråga per automatik och att svara “bra” på beställning. Har du någon gång tänkt på hur du hälsar på folk? Om inte, då kanske det är dags att börja nu? Fråga för att du faktiskt bryr dig, inte på grund av någon annan anledning.

Skribent: Clara Yström

Bildkälla: pixabay.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *