Slutet är nära

Den 21/5 kl. 15:00 är det bäst för oss 3:or att vi har lämnat in alla betygsgrundande uppgifter. Det är den absoluta deadlinen och ingenting som lämnas in efter den dagen kommer att bedömas. I skolans kalendarium står det: “Det är, som du förstår, helt avgörande att du som elev respekterar denna gräns. Kära elev, se till att du har god marginal!”

Bland det första som min klass blev informerade om när vi kom tillbaka efter jullovet var att vi skulle se till att inte ha några rester liggande när deadlinedagen närmade sig. “Kul”, tänkte jag, som redan hade flertalet rester kvar från förra terminen. En härlig analys av konflikten på Nordirland – som jag visste skulle ta mig åtminstone fem timmar att skriva -, en analys av en engelsk nyhetsartikel och flera uppgifter i Litterär Gestaltning. Samtidigt som jag skulle göra klart alla restuppgifter skulle jag dessutom läsa två böcker, och jag fick ständigt nya uppgifter i andra ämnen. Visst kändes det FUBAR

Och inte känns det bättre nu när Checkpoint 6 har passerat. Man ligger och väger mellan betyg i vissa ämnen och i andra har man ett annat prognosbetyg än det man önskar. Man vet att det är nu som det gäller, att man under slutspurten verkligen måste prestera. Det gäller att skriva bättre, tänka mer intensivt och sikta högre än man någonsin gjort tidigare. Pressen finns där hela tiden och när man känner sig tvungen att tacka nej till en rolig utekväll tillsammans med vännerna, för att istället tillbringa helgen framför datorn med huvudet nedgrävt i en hög skoluppgifter, känns livet otroligt surt.

Men vi får inte glömma att snart är det slut. Snart är det dags för oss i 3:an att sätta på oss de vita studentkläderna och kasta oss ut för den höga trappan utanför ljushallen. Det gäller för oss att kämpa in i det sista, bita ihop och ge allt vi har. I detta nu är det knappt tio riktiga skoldagar kvar tills vi tar studenten. Om nitton dagar står vi där på trappan och gör oss färdiga att ta språnget ut i det framtida livet. Tills dess får vi bortse från att vi missar en rolig utekväll här och där, jag lovar att vi tar igen allt det roliga vi missat efter att vi har tagit studenten!

Visa av erfarenheter förmedlar 3:orna några tips till dig som efter den här sommaren (eller nästa) ska inleda ditt sista år av gymnasiet:

  • Se till att göra klart eventuella rester innan ditt sista år börjar – det blir jobbigt annars
  • Välj att prioritera en uppgift i taget och gör klart den innan du börjar med en ny
  • Disponera tiden väl när du pluggar – låt inte Facebook och andra sidor stjäla din uppmärksamhet
  • Ta tag i dina uppgifter i tid, skjut inte upp (det är aldrig bra) någonting utan plugga så ofta du kan
  • För att underlätta för dig själv kan du strukturera (t.ex göra en mindmap) din text innan du börjar skriva

Foto: Emelie Fröberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *