Snacka om SKAM

En norsk dramaserie som under detta år tagit ett språng och blivit succé. Svaret stavas Skam och har på kort tid charmat en stor del av sveriges ungdomar. Första avsnittet släpptes 2015 och sedan dess har tittarsiffrorna gått i taket både i och utanför Norge.

Serien riktar sig främst till ungdomar från 15 år men även vuxna följer avsnitten med spänning. I serien får man följa en grupp tonåringar och deras inte alltför lätta väg genom gymnasielivet i Oslo. Relationer, fester, grupptryck och skolan är några ämnen som bland annat ryms i de 15-50 minuter långa avsnitten. Skaparen, Julie Andem, har genom timtals långa intervjuer med norska ungdomar försökt återskapa bilden av hur det är att vara tonåring idag – något hon verkar ha lyckats med, då det är något som serien hyllats för enormt.

Utmärkande för serien är även det faktum att den endast marknadsförs genom sociala medier. Exempelvis har skådespelarna själva fått skapa sina instagram-profiler utifrån sina fiktiva liv – här har några av huvudpersonerna över 100 tusen följare.

skarmavbild-2016-11-23-kl-10-02-20

Vad tycker du om serien?

  • Elin Johansen: “Jag har bara sett ett avsnitt men hittills gillar jag den! Den är extremt realistisk, vilket känns lite annorlunda men det tycker jag bara är bra.”
  • Emelie Gille: “Handlingen och miljön känns väldigt verklig, vilket är ett plus. Folk är inte heller alltför fixade utan allt är naturligt, så som det är i det riktiga livet. Jag tycker också det är väldigt najs att det är på norska, sen är serien i sig också väldigt spännande.”
  • Sofia Stjernfelt: “Jag började kolla på Skam efter att min kompis sagt att det var jättebra. först var jag lite tveksam, och kände: “Varför ska jag börja kolla på en norsk serie?” Men efter några avsnitt var jag frälst och ville börja lära mig norska – kjempebra! Jag tycker den är så bra för det går att relatera så mycket, eftersom serien utspelar sig på gymnasiet, annars brukar jag mest kolla på serier som utspelar sig i vuxenvärlden. Så Skam är bäst, alla borde börja kolla!”

För dig som känner dig manad finns serien att kolla på här!: https://tv.nrk.no/serie/skam (serien finns textad på norska)

Skribent: Frida Wollberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *