Snön stoppar Stockholms stad

Snöfallet under gårdagen låg på under en decimeter men skapade ändå kaos i trafiken.Är varningarna om snökaoset i Stockholm berättigade och har det hanterats på rätt sätt? Experter menar att temperaturen i söder spelar stor roll.

I tisdags slog det till igen. Trots att snön under gårdagen endast mätte upp mellan två och åtta centimeter spred sig upprörda varningar om snökaos i Stockholm. Alla bussturer utom stomlinjerna ställdes in i innerstan och tunnelbanan och pendeltågen hade också problem. Inte heller kunde tågen till Arlanda lämna perrongen och min egna busslinje från Täby till Vallentuna, som vanligtvis tar strax över 20 minuter, tog nästan en timme.

Varför blev det egentligen sådana stora problem av den relativt lilla mängden snö? Är inte lokaltrafiken är fullt medvetna om att vinter och snö återkommer varje år? I SvD menar SL:s pressinformatör Claes Keisu att problemen har uppstått på grund av hur den fallna snön tillplattas av de bilar som kör på vägarna vilket leder till blixthalka.

Meteorologen Tora Tomasdottir förklarar för SVT att det är stor skillnad på snökaos i de norra och södra delarna av Sverige. De större mängder snö som finns i norr är torrare på grund av den kallare temperaturen och går att ploga relativt lätt. När temperaturen i söder oftare ligger kring nollan fryser och smälter den växelvis vilket leder att det blir väldigt svårt att köra på vägarna. Den isiga vägen är också svår att ploga. Tomasdottir menar dock att gårdagens snöfall skulle kunna ha hanteras bättre då detta snöfall inte låg på samma nivå som det som orsakade kaos förra året i november.

 

Skribent: Ellen Vestlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *