Spana in: David LaChapelle på Fotografiska

Känns namnet David LaChapelle bekant? Inte? Oavsett vilket så är utställningen “Burning Beauty”, som hade sin premiär på Fotografiska den 30 november, väl värt ett besök. Utställningen är både LaChapelle och Fotografiskas största hittills och den fyller upp byggnadens alla tre våningar under hela 3 månader framåt. 

The man himself.

Så, vem är han då? Jo, David LaChapelle är en amerikansk fotograf vars karriär fick sig en kickstart i början av 80-talet då han erbjöds ett jobb av självaste Andy Warhol för tidskriften Interview magazine. Hans olika kändisporträtt i tidningen fick positiv uppmärksamhet utifrån vilket ledde honom till fotojobb för inflytelserika magasin så som italienska Vogue, Vanity Fair och Rolling Stone för att nämna några. Inte bara det, han skapade även reklamkampanjer varav flera är de mest minnesvärda av hans generation.

David har genom åren fotograferat ett stort antal kända personligheter, ett litet urval: Leonardo DiCaprio (i Leos unga fagra år), Tupac Shakur, Britney Spears och Pamela Anderson. Han har även gjort musikvideor till band som No Doubt och artister som Moby och Christina Aguilera.

”Death by hamburger”, 2002.

Det som kännetecknar LaChapelles bildestetik är framförallt överskridningen av gränser. I hans värld finns det inga. Han blandar vilt verklighetens råhet och samhällskritik med en färgsprakande, glamourös och plastig yta. Varje bild har något absurt i sig, vissa mer än andra. Den nakna människokroppen är ständigt förekommande och även en viss smula pornografi här och där, dock hela tiden med glimten i ögat och en komisk ironi i behåll. Religion, andlighet och det “gudomliga” sett från Chapelles perspektiv återspeglas också i flera av hans verk.

Verket ”After the Deluge, Cathedral”.

En stark känsla för detaljer har han onekligen och ju mer man står och studerar hans verk desto mer hittar man nya intressanta ting att beskåda. Många av hans bilder ser ut att vara ordentligt photoshopade, men oavsett hur märkliga de må se ut, så är de faktiskt skapade från grunden med hjälp av kulisser och väl utvald rekvisita som sedan fotas. Som en extremt påkostad teaterscen skulle man kunna säga.

Fotografier från alla perioder i hans konstnärskap återfinns på museet och omfattar hela 250 bilder samt musikvideos och film.

Låter det intressant? Klart det gör, lite naket, galet och färgglatt är precis vad vi behöver i de isande minusgraderna, så skippa chipspåsen framför dumburken och kör lite kulturellt fredagsmys á la Chapelle istället. 

Biljetter löses på plats och med studentbevis går kalaset loss på 80 kronor. Fotografiska ligger på Stadsgårdshamnen 22 och i gångavstånd från Slussen. Öppettider är: Sön-Ons: 9.00-21.00 och Tors-Lör: 9.00-23.00. 

Uma Thurman; ”Gossip”, 1997

Skribent: Johanna Stockhaus

Foton: Lånade från Fotografiskas hemsida

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *