Split – en psykologisk rysare av M Night Shyamalan

M Night Shyamalan ligger bakom filmen Split, som handlar om tre tonåringar som blir kidnappade av den psykisk sjuka mannen Kevin. Kevin lider av personlighetsklyvning, eller dissociativ identitetsstörning som det egentligen heter och har 23 olika personligheter. Många av dem visas för tjejerna och de försöker desperat lära sig vilka som är snälla och som kan hjälpa dem att fly. Personerna inuti Kevins kropp är bland annat Dennis, en strikt man med bacillskräck, 9-åriga Hedwig och den äldre damen Patricia. De talar alla om ett “odjur” som är påväg och det framgår att tjejerna är mat till odjuret.

 

M Night Shyamalan är en regissör som gjort storsuccé med bland annat filmerna “Sjätte sinnet” och “Unbreakable, men han har också regisserat fiaskon som “The last airbender” och “After earth”, därför var det svårt att veta hur Split skulle bli. Jag hade trots det höga förväntningar – kanske lite för höga. Den var bra, men det saknades det där lilla extra. Flera gånger under filmen kändes som att jag fått smaka på en kaka, men att den kakan sen tagits ifrån mig innan jag hunnit äta upp den. Däremot måste jag ge en stor eloge till James Mcavoy, som gjorde ett enastående jobb med att spela så många olika karaktärer i en och samma film. Inte en enda gång var det förvirrande när han bytte person, inte en enda gång behövde jag undra vem det var han spelade. Hans kroppsspråk, mimik och röst var slående. Även filmen som helhet hade sina stunder, då den verkligen lyckades fängsla en. De stunderna, när det var läskigt, spännande och nervöst, då var det en riktigt bra film.

 

Ett knep regissören använt sig av är att han utnyttjat de klaustrofobiska utrymmen i filmen på ett effektivt sätt. Tonåringarna hålls inlåsta i små rum och vet inte vad som händer utanför. Det leder till många snygga kameravinklar samt till att tittarna känner en slags kvävande känsla, vilket passar sig när en psykologisk rysare visas.

 

Så även om Split inte höll samma nivå som M Night Shyamalans tidigare succé film “Sjätte sinnet” och även om den inte riktigt nådde upp till mina förväntningar är det definitivt en sevärd film. Mycket tack vare James Mcavoy, som verkligen briljerade och visade upp ett fantastiskt skådespeleri.

 

Om ni vill veta mer om dissociativ identitetsstörning, läs Tegazines senaste artikel, som handlar om just den störningen.

Skribent: Emmelina Afzelius

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *