Sporta med TEG: Terese Einerth

I denna artikelserie får du följa elever på TEG som utövar alla möjliga sporter. Är du en av dem med den udda, roliga eller galna sporten? Eller känner någon som är grym på sin sport som bara måste vara med i Sporta med TEG? Mejla i så fall till skoltidningen@tabyenskilda.se för att ställa upp på en intervju eller ge oss tips.

Här är en Terese Einerth, Täby Enskildas thaiboxare!

Tereses intresse för thaiboxning började då hon av en kompis hört att det var väldigt kul och såsom kompisen pratade om det kunde hon inte låta bli att testa. Nu tränar de båda två tillsammans på Combat Academy i Täby sedan ett år tillbaka.

Hur ofta tränar du och hur ser de olika träningspassen ut?

– Två gånger i veckan är det “vanliga” träningar då vi gör olika övningar med till exempel mitsar. På de träningspassen har vi två olika engagerade och pedagogiska tränare där den ena inriktar sig mer på teknik, alltså att slag och sparkar ska sitta rätt och att de ska bli hårda och effektiva, och den andra fokuserar mer på kondition och styrka. Fysträning har vi frivilligt en gång i veckan då vi kör olika intervaller och annat som gör att man blir riktigt trött. En gång i veckan är det även en träning som kallas för sparring, vilket i princip är en slags förberedelse för match. Vi kör mot varandra två och två i några slags träningsmatcher på tre minuter i sträck och då går det ut på att lägga in slag och sparkar mot varandra.

Är inte thaiboxning en brutal sport där man kan skada varandra?

– Det är många som tror att sporten är farlig. Det låter trots allt rätt brutalt att säga att man slår sin motståndare, men det är det inte. Då man boxas kör man på olika nivåer, såsom i sparringen då man till exempel kör på 30% eller 70% för att lära sig skydda slag och sparkar och lära sig att kontra. Självklart måste man ta i då det väl gäller på matchen, men då finns det olika klasser att delta i, beroende på din nivå. Jag har själv blivit lätt skadad ett antal gånger då motståndaren fått in en riktigt bra träff men man lär sig att tåla det och gå vidare. De du kör mot är lika engagerade som dig och om det är någon som inte vill köra så hårt tar man hänsyn och anpassar sig.

Hittills har Terese inte deltagit i någon match men det vill hon definitivt göra någon gång i framtiden. Hennes mål med thaiboxningen är att bli bättre och att, efter att ha övat upp sig lite mer, vara redo för match. Thaiboxning är en väldigt utvecklande sport där det allting finns någon nytt att lära sig, enligt Terese.

– Jag har också användning av sporten utanför träningslokalen. Man blir mer envis av att hålla på med thaiboxning och man ger inte upp lika lätt. Både inom träningen och utanför, blir man mer uthållig och nyfiken att lösa problem som uppstår. Det är en av sakerna som gör thaiboxningen så rolig!

 

Skribent: Clara Yström

Fotograf: Thaifighter911 CC BY-SA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *