TEG stormar Stepz

Den 6 december var det dags för Stepz Dansskolas dansshow på Tibbe Teater. Temat var evolution och barn och ungdomar från 3-18 år stod för underhållningen när de gestaltade olika epoker från vår värld. Allt ifrån Big bang till framtidens forskare fick publiken se och Stepz grundare Jackie Öfwerman och Tamara Gonzalez satt med glada och stolta miner och såg på sina elever. Även personligheter från TEG medverkade i showen.

IMG_1690Klockan är 10.45 och jag kommer in i Tibble Teater där massvis av barn och ungdomar sitter, står och säger hejdå till sina föräldrar för dagen. Det är lördag förmiddag och genrepet för söndagens shower ska snart börja. Tre shower ska köras igenom på ca sex timmar med byte av barn mellan varje show. Tiden är knapp. Efter att ha vart med i nästan tio år på dansskolan är det ingen överraskning att en liten försening tillkommit som det brukar på dessa repdagar. Men snart är vi igång, stämningen är positiv och barnen är exalterade att få dansa igenom sitt nummer på scenen för första gången i denna show.

En person som också känner av scenen denna dag är Victoria Andersson från klass S13a som medverkade i två nummer, Big bang med discogruppen och fyrfoting till tvåfoting i modern dans. Hon började dansa på Stepz när hon påbörjade 1:an på Täby Enskilda och dansar nu två gånger i veckan på dansskolan, i två olika danskurser. Victoria berättar att de två kurserna skiljer sig mycket åt och man får ut olika saker av dem bägge.

– Discon är verkligen bra för då man får mycket fart när man dansar och det är även väldigt bra träning.  Den moderna är mer cool, men också väldigt svårt i och med att man ibland ska vara ful när man dansar. Det är inget jag dansat förr. I jazz  ska man vara väldigt fin och det ska var fina rörelser, men på moderna ska det vara fult och operfekt istället.   IMG_1734

Enligt Victoria är showdagarna alltid smått kaosartade. “Alla mina tröjor är borta!” säger någon och detta är inget ovanligt att höra. Snabba ombyten mellan olika nummer, kläder som plötsligt försvinner och en stress som konstant befinner sig i atmosfären bakom kulisserna är det normala i detta sammanhang. Danserna som eleverna på dansskolan lärt sig bör sitta som en smäck efter 12 övningstillfällen under hösten, dock är det inte alltid detta stämmer.

– Man brukar inte kunna dansen på showdagen men det löser sig alltid, man kan den definitivt efter showerna, säger Victoria.

Trots att många inte kan danserna under repet blir det ändå alltid lyckat till slut. De bästa danserna under tiden Victoria vart med på dansskolan är flera, men årets moderna dans är något extra.

– Den moderna i år tycker jag är en av de bästa vi gjort. Den är lite inspirerad av amöbor och ska vara ganska ful. Det är både på golvet, mittemellan och uppe vi rör oss, på många olika nivåer helt enkelt. I discon är vi istället Big bang och då smäller det, haha!

Smällde gjorde det och alla tre shower genomfördes med glädje, stress och lättnad. Danserna satt slutligen, trots lite småmissar, men inte gjorde det något. Utdansande på scenen till “Celebration” av Kool & The Gang tackas de medverkade på showen av, elever som lärare med rosor i händerna. Terminen är slut och nu får alla vila upp sig och ta nya tag inför nästa års dansande. Med julfika utanför salongen och rosbland liggandes över hela golven är showdagen slut, precis lika slut som elever och lärare är efter denna intensiva men glädjespridande danshelg.

Skribent: Therese Bagge

Foto: Therese Bagge, Emelie Windstam

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *