Succévinst på JSM i gymnastik

I helgen anordnades junior-SM i truppgymnastik. Tävlingen hålls varje år i olika delar av Sverige i början av december, detta året var det i Göteborg. Det genomförs tre olika tävlingar, en för damer, en för herrar och en för mix. Man tävlar och tränar i grupp till skillnad från artistisk gymnastik som finns som en OS-gren. Upplägget när man tävlar i truppgymnastik är att man tävlar i tre olika grenar som kallas tumbling, trampett och fristående. Tumbling är ett långt studs-golv där man utför en voltserie, fristående är en dans med akrobatiska inslag och på trampetten voltar man och ska sedan landa på en matta utan att falla. Varje lag kör 3 varv per gren med 6 gymnaster per varv, sedan bedöms lagen poängmässigt i varje gren och de som får flest poäng totalt vinner tävlingen. Det gäller alltså att tävla på svårast varv men också utföra dem så stilrent och stabilt som möjligt.

Johanna Jarness från S14A har varit med och tävlat med sitt lag GT vikingarna.

 

Hej Johanna! Hur gick tävlingen?

-Hej! Det gick bra, vi vann!! Det gick bättre än vad alla i laget trodde, då vi var ett lag med gymnaster som aldrig tävlat med varandra förut.

Grattis! Eftersom ni vunnit 3 år i rad samt vann kvalet, var det inte väntat?

-Det var bara tre i tidigare laget som tävlat ett JSM tidigare så de nya var tvungna att lära sig koreografin till friståendet, nya varv osv så det gick överraskande bra. Vi visste inte hur de andra lagen skulle köra heller. Då vi vann kvalet insåg vi såklart att det fanns en stor chans att ta hem finalen också, men det gäller att ladda om både psykiskt och psykiskt. Eftersom vi hade Uppsala hack i häl var det bara att göra sitt yttersta.

Hur gick tankarna på tävlingsgolvet?

-Jag älskar att tävla. Jag brukar mest känna mig peppad och njuta av upplevelsen men såklart man blir lite nervös. Då jag tävlat ganska mycket i mina dagar har jag lärt mig att hantera nervositeten, nu använder jag den mest som energi.

När förstod ni att vinsten var er?

-Inte förrän vi fick sista poängen, våra tränare räknade ut vad vi skulle behöva få för poäng för att slå Uppsala (det laget som kom tvåa). Då vi brukar få högre poäng än det vi minst behövde så förstod vi ju att det fanns en stor chans, men man vet aldrig. Vad som helst kan hända.

Hur kändes det när ni vann?

-Helt otroligt då det inte var förväntat. Vi hade inte så höga mål och förhoppningar, även fast alla i laget har en vinnarinstinkt. Det är alltid sjukt kul och häftigt att vinna.

Hur förhåller ni er till motståndarlagen?

– Vi i vikingarna vill framstå som ödmjuka motståndare som tar hänsyn till andra lag och visar respekt. Det handlar inte om att visa att man är bäst då det inte går att påverka de andra lagens prestation. Man går in och gör sig grej och beter sig på ett sportsligt sätt, det blir roligare för alla då. Även om man är en vinnarskalle betyder det inte att man behöver bete sig på ett kaxigt sätt.

Detta var din sista juniortävling, hur ser du på framtiden? Några planer inför landslagsuttagningen 2017?

-Mina planer är att fokusera på endast seniortävlingar framöver och försöka utvecklas så mycket som möjligt inom. Nästa åt tar de ut landslaget och 2018 tävlar det laget EM och det skulle det vara sjukt häftigt att komma med. Jag sökte förra gången men det räckte inte hela vägen. Det skulle vara ett roligt avslut på en gymnastikkarriär att få representera Sverige i landslaget.

 

 

Skribent: Alma Hansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *