Svensk fotboll har aldrig varit hetare trots vinterkylan

Sällan har det snackats så mycket om svensk fotboll under vinterhalvåret med all den förväntan och glädjen från alla förra årets bedrifter inom svensk fotboll. Ett U21-EM guld kvalifikation till fotbollen i sommar OS 2016 där mästerskapet är format som ett U23 mästerskap, men där en spelare som Zlatan Ibrahimovic kan få kröna sin karriär med ett OS-guld.

Efter 2015 som nog klassas som det största svenska fotbollsåret under 2000-talet där vi har haft omåttliga framgångar såsom U21-EM guld Malmö FF andra raka kvalifikation till världens största klubblagsturnering Champions League, vilket är ett bevis på vilket bra jobb de svenska klubbarna gör i både talangutveckling och att faktiskt skapa resultat som vi kan vara stolta över. Klubbarna gör ett oerhört stort jobb med tanke på ekonomin i dagens elitklubbar som måste förädla talanger ut i europa för att i huvudtaget kunna gå runt som förening. Just nu har vi ett läge i fotbolls Sverige där Malmös succé inbringar mycket pengar till klubben Malmö FF, men tyvärr inte svensk fotboll och det ska bli intressant att se vart 2016 tar vägen nu om Malmö kan visa sin ekonomiska dominans eller om Allsvenskan alltid kommer vara lika rafflande och ojämn som den är så känd för.

OS i fotboll har alltid varit ett mästerskap som inte får så mycket uppmärksamhet bland fotbollsälskarna runt om i världen, men i Sverige har vi nu alla chanser i världen att tro på någonting riktigt stort för Olympiska Spelen är nämligen ett U-23 mästerskap. Därav kommer många från U-21 vinnar laget i fiol få ställa upp i OS och laget skulle kunna kryddas med en världsstjärna som Zlatan Ibrahimovic på grund av reglerna som säger att man får ha tre överåriga spelare och därför kan lagen som är med i OS spetsa sina trupper med världsstjärnor och det väcker hela intresset för turneringen vilket behövs för att det är prestige att kunna säga att en har vunnit ett OS-guld.

Så nu när vi lämnat det framgångsrika 2015 bakom oss som innehöll två EM guld på ungdomssidan och chans till att för första gången på 40 år få både herr och dam landslag med i OS, så har vi extremt mycket att se fram emot i 2016. För att inte glömma allas vår egna Allsvenskan som bara blir bättre och bättre och som förhoppningsvis om några år kan stå sig riktigt stark i Europa, för just nu är Allsvenskan bara en språngbräda ut i den europeiska fotbollen. Vi har en liga som är så oviss att man på förhand kan säga att nästan sju olika lag kan vinna Allsvenskan och den ovissheten finns inte i många andra länder och det är det som gör svensk fotboll och Allsvenskan så intressant. Att en serie kan sluta på så många olika sätt är det som gör att klubbarna hela tiden vill satsa nytt för att de vet att det alltid går att vinna SM-guld och inte alltid behöva ha det bästa laget utan att vara det bästa laget lite på det sättet som IFK Norrköping vann Allsvenskan 2015. Att svensk fotboll är så oviss öppnar upp för så många klubbar att satsa på sina ungdomsakademier och att utveckla spelare har blivit lite av Sveriges signum och det är det som får mig att tro på svensk fotbolls framtid.  
Skribent: Adam Berlin

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *