Sveriges Electronicadrottning på TEG

Under onsdagsförmiddagen fick Täby Enskilda finbesök av electromusikern Sophie Rimheden. På skolan höll hon i workshops för elever och berättade om sig själv och sitt musikskapande. TEGO var självklart på plats för en intervju, häng med!

Klockan är strax efter tio och nere i Kunskapens hav råder det för stunden ett skönt lugn. Inne i sal 8 är det nedsläckt. En stor overhead lyser dock upp klassrummet och likaså äpplena på Mediaklassernas kära datorer. Framme vid overheaden står någon och talar. Det är Sophie Rimheden, dagens gäst på TEG. Efter en stund reser sig alla upp ur stolarna, dörren till klassrummet öppnas och ut myllrar eleverna. Det är rast, det vill säga – tid att ställa lite frågor till hon som kallas “Sveriges Electronicadrottning”! 

 Till att börja med, vad fick dig att börja med just elektronisk musik?
Det hela började med gitarrlektioner. Jag tyckte att det var kul att bara sitta och spela och komma på låtar. Min tre år äldre bror brukade skapa musik och jag satt ofta med och såg hur det gick till. Tankarna om att själv börja skapa och inte bara kolla kom. När jag var 13 år skaffade jag en dator, som givetvis inte var lika modern som dagens datorer. En synt var jag även tvungen att skaffa, den var i billigaste laget men den funkade och jag spelade på. Sjunga är något jag alltid gillat, men jag har aldrig gått i kör utan jag gillar att skapa själv.

Var hittar du inspirationen till musiken du skapar?
Inspirationen hittar jag i lite allt möjligt. En röd tråd finns i alla mina album och de har alla ett tema. Från början skriver jag bara någon låt utan att tänka på om det följer något speciellt tema. Det är först senare som jag inser att det här kan jag kanske använda som det specifika temat till hela skivan. I mitt förra album finns ett skånsk tema och anledningen till det var att jag skulle göra en film om skogen och då spelade jag in ljudet i just en skånsk skog.

  Vad är det största du tycker har hänt hittills i din karriär?

Den största publiken som jag har varit framför skulle isåfall vara den som jag uppträdde för under ett tv-jippo som hette “Alla tiders melodifestival” som är en hyllning till melodifestivalen där alla möjliga artister är med och gör sina tolkningar. Jag och min kollega Håkan gjorde ett framförande av låten “Främling”. Det var väldigt roligt men det är inte min grej att stå framför en sådan stor publik, det blev så nervöst då det var direktsänt och man visste att hela svenska folket kunde se. Jag har även spelat på många festivaler, både stora och mindre i hela Sverige, men även utomlands.

Har du några tips till den som själv känner sig sugen på att börja med elektronisk musik?
Datorerna som finns idag gör allt så mycket smidigare, speciellt Mac. Garageband hänger ju med men några fler program som jag själv har använt mig av är Cubase och Audacity. Min grej är att använda ljud runt omkring en. Så hittar man ett gratisprogram att spela in lite olika ljud på så är det en bra början. Att ta gitarrlektioner som jag gjorde är inget krav, men jag känner att jag har haft nytta av det så det är ett tips, alltså att prova på något instrument.

När var det du insåg att “det här vill jag syssla med”?
Från början var jag mer intresserad av att göra film och jag har pluggat filmvetenskap och skrivit filmrecensioner. Filmbranchen är däremot en ganska svår branch att ta sig in i. När jag pluggade heltid började musiken ta mer och mer tid och jag varken orkade eller hann med båda delar samtidigt. Våren 2005 startade jag en egen enskild firma, fick stipendium och kände att “nu kör jag!”.

Vad gör du på TEG idag och har du några projekt på gång framöver?

Tanken var att de skulle få in lite musik i undervisningen, jag skulle berätta om mig själv och att inspirera. Sen har jag också visat hur de själva kan skapa i Garageband. Framöver så håller jag i lite kurser, både på universitet och privatlektioner. Jag har också producerat en annan artist där jag och mitt egna skivbolag ska hjälpa till att släppa. Min egna musik tar jag det lugnt med just nu då jag släppte album i maj. Men musiken finns alltid med i alla projekt jag sysslar med!

Nyfiken på Sophies musik? Här hittar du henne på Spotify. DN recenserade hennes senaste skiva ”Haj” och den kan läsas här.

Skribent: Johanna Stockhaus

Foto: Meg Ritzh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *