Ta det lugnt

 

– Vad ska du göra efter gymnasiet? Ska du jobba? Ska du studera? Ska du volontärarbeta?

Ta det lugnt, du behöver inte veta svaret på någon av de ovanstående frågorna, det kommer att lösa sig. Att behöva veta vad man vill göra resten av livet som 19-åring är absurt. Om du redan har bestämt dig är det kanon, men vi andra? Vi kan ta det lugnt.

Varje släktmiddag är det samma samtalämne, “Vad ska du göra efter gymnasiet?” och detta resulterar i samma svar varje gång: jag vet helt enkelt inte. Min plan är att arbeta i ett år, samla alla tankar och fundera på vad jag vill göra i framtiden. Det går inte att förutspå hur ens liv ser ut om två månader eller om ett år. När man är 19 år har man hela livet framför sig. Det är orimligt att hela ens framtidsplan ska vara färdigplanerad redan då.

Det är först efter gymnasiet som du kanske upptäcker vem du egentligen är, eftersom vi har varit låsta i ett skolsystem i 12 år, med liknande rutiner dag efter dag. Efter studenten är vi fria, vilket innebär att dina möjligheter är oändliga. Åk på resor! Upptäck vem du är. Ju fler erfarenheter du samlar på dig, desto lättare blir det att forma framtiden du eftersträvar.

Vad kan man göra då? Prata med vänner, föräldrar, studiehandledare eller en kurator. Du kommer inse att du inte är ensam att ha framtidsångest, det är väldigt vanligt. Fundera även på vilken sorts individ du är. Jobbar du bäst ensam eller tillsammans med andra? Det bör påverka ditt val av studier. Det är viktigt att granska sin personlighet för att hitta rätt.

Någonting konkret man kan göra är en lista: skriv ned dina drömmar, vad vill du åstadkomma i framtiden. Det är smart att ha kortsiktiga mål på vägen för att hålla igång motivationen. Då kan man pricka av mål efter mål på väg mot din framtidsvision, vilket gör att resan känns mer inspirerande.

Ett misstag många gör är att tveka! Om det finns en utbildning du är intresserad av, men kanske inte vågar ta steget att söka, så är det en förlorad möjlighet! Det värsta som kan hända är att det inte känns rätt. I det fallet är det bara att hoppa av kursen och försöka igen. Erfarenhet är aldrig någonting negativt, den berikar oss som människor och hjälper oss i framtida beslut.

Ta det lugnt, det löser sig!

Skribent: Markus Sparrwardt

Foto: Aqua Mechanical CC BY SA

 

1 comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *