Täby Enskilda på UNg13 i Arboga

Den första helgen i maj samlades ett sjuttiotal ungdomar från Sveriges alla hörn i den lilla orten Arboga för att diskutera och utbyta erfarenheter. FN-förbundet anordnar nämligen årligen ett ungdomsläger för tonåringar som brinner för mänskliga rättigheter.

Detta år fick Astrid Eckerbom, Peeter Christmas och Ellen Tengström från skolan chansen att åka! Temat för lägret var milleniemålen, och om vi faktiskt kommer nå de mål som FN satte upp inför 2015. Mycket hoppfull fakta men också en del oroväckande information gav lägret oss. Visste du till exempel att vi lyckats halvera mängden människor i världen som lever under fattigdomsgränsen, medan koldioxidutsläppen gått åt helt fel håll och ökat i mängd?

Helgen fylldes av intressanta föreläsningar, kreativa workshops och roliga fritidsaktiviteter. Ordet ”innovativt” användes flitigt och allas idéer om de framtida målen var väldigt inspirerande. Ett av milleniemålen är t.ex. jämställdhet mellan män och kvinnor. Till ungdomarnas förtret fanns inget mål som sa något om jämlikhet? Något som FN får tänka över för de framtida målen kanske?

Det som främst präglade helgen var ändå det brinnande engagemanget som fanns bland ungdomarna. Vi åkte alla därifrån med hopp om en värld som kommer klara sig igenom stora hinder. Mer taggade än någonsin på att vara de som bidrar till den framtida förhoppningsvis bättre världen!

Vill du veta mer om hur det faktiskt ser ut i världen just nu? Gå in på världskoll.se och testa dina kunskaper om situationen på moder jord. Kanske blir du överraskad!

Skribent och fotograf: Astrid Eckerbom
DSC_0106_Fotor_20130506

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *