Studenten: Lyx eller budget?

Studentmössa, klädinköp, flak, skiva och allt vad det innebär. Enligt Svensk Handels undersökning om hur mycket studenter tvingas spendera på vårens studentfirande kan det bli en dyr historia. Drygt 16 000 kronor är den genomsnittliga kostnaden per person för hela kalaset. Men med lite planering kan man dra ned på kostnaderna med flera tusenlappar.

Som blivande student blir man ständigt erbjuden produkter från olika företag som vill att man ska välja just deras lyxiga studentmössor, flak eller festarrangemang. Företagen använder sig flitigt av argumentet ”man tar bara studenten en gång i livet” eftersom de vet att många är i behov av deras produkter och tjänster, men vill uppmuntra kunderna till att välja de mer dyra och exklusiva alternativen. Men i hur stort behov av en specialdesignad studentmössa med en äkta diamant är du egentligen?

Några ungefärliga kostnader

Flak 500-1200 kr/ person
Studentmössa 500-1500 kr
Slutskiva (middag + eftersläpp) 500 kr/ skiva
Mottagning 5000 kr
Kläder till skivor + utspring 1500-2000 kr

Gustav Tillas, medlem i av TEGs studentkommittéer menar att de orimligt höga kostnaderna kan anses vara en klassfråga, då alla faktiskt inte har råd. Studiebidraget på 1050kr räcker inte till på långa vägar, även om man skulle spara hela summan varje månad ett helt år i förväg. För att pressa kostnaderna tänker han se till att välja så prisvärda alternativ som möjligt då de kommer till kostnaderna som inte är fasta, det vill säga studentmössan och studentkostymen.

Ekonomiska tips från Tegazine och privatekonomen Ingela Gabrielsson

  • lägg upp en budget över inkomster och utgifter
  • bestäm i förväg hur mycket extra du kan tänka dig lägga ut
  • dela upp kostnader mellan kompisar, exempelvis presenter
  • sök på internet och fråga runt för att hitta de bästa erbjudandena
  • lägg undan lite pengar varje månad inför studenttiden

Kläder för själva utspringsdagen är något som kan variera mycket i kostnad, men något som är värt att tänka på är att det dyraste alternativet inte alltid behöver vara det bästa…

 

 

LYX: Ida Sjöstedt 2499 kr

vs

BUDGET: Nelly 599 kr

 

 

LYX: 5499 kr Tiger of Sweden

vs

BUDGET: 1499 kr Dressman

LYX: 2163 kr Crownstudent

vs

BUDGET: 518 kr abc-gruppen

Det finns ingen garanti eller koppling mellan att spendera mycket pengar, och att få en lyckad student. Mindre pengar behöver inte betyda mindre kul! Det är sannerligen bara en gång i livet man tar studenten, så varför inte prioritera pengar på saker man gör flera gånger i livet istället?

Skribent: Tove Loheman

Fotograf: Natalie Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *