TEG reser till Turkiet

Madeleine Sellgren S2a
Vad såg du mest fram emot när du åkte till Turkiet?
”Själva kulturutbytet, liksom att få se nationalismen på plats. Jag ville också se hur turkarna skulle vara där, jämfört med när de var på besök här i Sverige. ”

Astrid Eckerbom S1a
Vilka svårigheter uppstod under veckan?
”Det är ju väldigt mycket som är annorlunda i våra kulturer. Vi svenskar tycker att det är rätt kul att skämta om sex och så, det gör inte turkarna. För dem är det typ skamligt att prata om. Ibland var det också svårt att göra sig förstådd, de har inte läst engelska lika länge som vi har. Man var heller inte van vid att vakna upp sex på morgonen till ljudet av böneutropen, haha!”

Fredrik Fahlman S3a
Hade du någonsin hemlängtan?
”Neej faktiskt inte. Det var så himla trevligt folk, väldigt öppna och sociala.”

Denise Colbrand EM1b
Vilka likheter upptäckte du mellan oss svenskar och turkarna?
”Vi satt på ett turkiskt fik jag, min värd, en annan svensk gäst och hennes värd. Fast vi inte förstod varandras språk så förstod vi varandras humor och hade väldigt roligt. Vi behövde inte prata utan gjorde grimaser, skrattade och pekade. Det var en häftig och lärorik upplevelse, att det inte krävdes ord för att ha kul ihop.”

Kimberly Enqvist F3
Vad kommer du att sakna från Turkiet?
”Människorna. Jag har aldrig vart med om att folk bjuder så mycket på sig själva och på sin kultur, som de dessutom var så stolta över. Man kände sig inte som en gäst som bodde i en främmande lägenhet, utan som en familjemedlem som hittat hem. Tack vare deras fantastiska gästvänlighet.”

Sara Kekkonen S3a
Vilken var resans höjdpunkt?
”Familjen, att få bo med dem och se kulturen på ett annat sätt än om man hade bott på hotell. Att spendera tid med dem var det bästa.”

Mina Gilbertsson EM1b
Skulle du vilja göra om resan till Turkiet?
”Jaa absolut, man lärde sig så himla mycket om att träffa främlingar och hantera det. Man lärde sig ta hand om sig själv och det var väldigt lärorikt. Man var tvungen att hantera situationer på egen hand när man umgicks med den främmande värdfamiljen.  Första mötet var lite speciellt, eftersom vi var just främlingar för varandra, men det var bara att acceptera och lyckas ta sig förbi det. Man har liksom vuxit, så jag skulle definitivt ta chansen igen.”

Har du några frågor till Comenius-eleverna om Turkiet? Lämna en fråga i kommentarsfältet så tar Eurekas reportrar reda på svaret!
Text: Kimberly Enqvist
Foto: Astrid Eckerbom 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *