TEG satsar på grön el

När eleverna på Täby Enskilda Gymnasium var på sommarlov arbetades det för fullt på skolans tak. Länets sjunde största solcellsanläggning har nämligen installerats och skolledningens mål är att helt kunna driva TEG på grön el.

Save By Solar är företaget som arbetat tillsammans med Täby Enskilda Gymnasium för att producera grön el. Med sina 2000 kvadratmeter och 29 ton är solcellsanläggningen störst i Täby, och en av de största i hela Stockholm.

Installationen och starten av projektet började redan för några år sen när idén kom till liv, men det var först i somras skolan startade projektet med Save by Solar. Skolan har alltså haft viljan i fler år, men tekniken har inte alltid funnits.

– Tekniken har exploderat de senaste åren och nu tog vi vara på chansen, säger Fredrik Sörensen, VD Täby Enskilda Gymnasium, i en exklusiv intervju med Tegazine.

Byggandet var försenat från planerad installation i Juli, till att det blev klart den 8e Augusti detta läsår. Täby Kommun var på besök den 14 september och satte på elektriciteten efter att bygget hade blivit godkänt. Nu har skolan satt upp tv-skärmar där eleverna kan se hur mycket el solcellerna producerar samt vad den elen kommer kunna räcka till.

– Detta är något vi har drömt om att göra länge – Fredrik Sörensen.

Det gröna tänket har alltid funnits på skolan och har varit en stor del av skolans utveckling. Redan för några år sedan byttes alla de 50 år gamla fönstren ut mot nya. Syftet var att spara pengar på att värma upp lokalerna då värmen nu skulle hållas kvar i byggnaden. Fredrik Sörensen anser trots att denna investering var stor och innebar dyra kostnader så har skolan efter en tid tjänat mycket på det ekonomiskt. Även skolans kök har hoppat på detta miljötänk och valt att enbart servera vegansk mat under oktober månad. (Läs mer om detta i Emelies artikel) Fredrik Sörensen ansåg att detta var ett perfekt tillfälle att väcka medvetenhet hos eleverna eftersom att miljöfrågor i dagens samhälle är väl debatterade. Han sa även att det är viktigt att man vågar satsa och testa nya saker.

Natalie är en av många elever på Täby Enskilda gymnasium som uttrycker en glädje och känner en stolthet att anläggningen kommer kunna bidra till hela skolans elkonsumtion,

Så här ser de nya solcellerna ut

– Eftersom att elen är en sådan stor del av vår vardag känns det väldigt bra att skolan nu kommer drivas på grön el. Hoppas andra skolor också hoppar på detta och vill göra samma sak.

Nu återstår det att se vilket steg mot en grönare framtid Täby Enskilda kommer ta härnäst. Kanske har vi turen att se detta trendtåg ta fart i andra gymnasieskolor runt om i Stockholm också.

 

Skribent & fotograf: Gustav Tillas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *