TEG upptäcker: Nürnberg!

Ein deutsche schule & Nürnbergrättegångarna

Idag var vi på en tysk skola och hade studiebesök. Vi fick med oss en guide som pratade svenska och arbetade som lärare på skolan. Han hade spenderat 6 år i Sverige, mer bestämt i Åkersberga där han jobbade på Tyska skolan i Stockholm. Vi fick även träffa rektorn som direkt började ställa massa frågor om Sverige, nätmobbning och ungefär allt däremellan. Det var kul att de var så intresserade av Sverige och hur allt fungerar hos oss.

Skolan var väldigt stor och rektorn förklarade att man i Tyskland inte väljer skola utan att skolan väljer en utifrån betyg. Ett tyskt gymnasium har elever utifrån åldrarna 11-19, helt sjukt för oss i Sverige att tro att någon som går i 5an går i gymnasiet!

Något annat som var lite anmärkningsvärt med skolan var att ”mattanterna” serverade ens mat, man fick alltså inte välja hur mycket eller lite man ville ha. Det fanns även inte heller vatten på samma sätt som vi har på TEG, utan det var lite old school med vattenkannor som stod på ett bord.

En hemsk men fin detalj på skolan var att det i trappuppgången satt en tavla till minne av de elever som hade dött i koncentrationsläger under andra världskriget. Det var ungefär 20 namn på den listan och det kändes tungt att veta att skolan bär på en sådan hemsk historia.

Efter studiebesöket på skolan tog vår guide med oss till stället där de berömda Nürnbergrättegångarna hölls. Guiden berättade att efter kriget straffades majoriteten av nazisterna med hängning eller fängelse. USA var till stor del inblandade i dessa rättegångarna, pga tidigare misslyckande från Tysklands sida. Lokalen där rättegångarna hölls används fortfarande idag och tyvärr användes den också just den dagen vi var där vilket ledde till att vi inte fick gå in. Det var en väldigt lärorik och spännande guidad tur!

Nürnbergresan börjar närma sig sitt slut vilket känns väldigt tråkigt då denna resa har varit så mycket bättre än vad någon av oss kunde ana. Vi har skrattat, lärt oss massor, gått hur mycket som helst, ätit nice mat, gått lite till lärt känna många nya människor.

En sjukt bra resa helt enkelt!

Skribent & fotograf: Josefin Grape

Layout & redigering: Tove Loheman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *