TEG:s Karate-Alex: bland de 3 bästa i Sverige

Vem skulle du tro att denna sprudlande tjej kan golva både dig och mig på ett ögonblick? Men oavsett, så är fallet för Alexandra Löwenadler har svart bälte i karate. Inte nog med det, hon är med i landslaget och är bland de tre bästa i Sverige på karate. Men trots sina minst sagt imponerande framgångar förblir Alexandra ödmjuk.

Alexandras liv kretsar i princip runt karaten. När det är som allra mest kan hon träna upp mot 20 timmar på en vecka och det krävs mycket disciplin för att också hinna med allt skolarbete. Karaten är definitivt en stor och betydande del av hennes liv.
– Jag har alltid lite varit den där ‘Karate-Alex’. Så det är ju verkligen en del av mig.
Det var för 10-11 år sedan Alexandra för första gången provade på karate. Hennes pappa hade sett en annons i tidningen för att alexfaktarutaprova på karate och tillsammans med Alexandra och hennes bror hade de provat tillsammans. Men då var det bara hennes pappa som faktiskt fortsatte träna, Alexandra var inte alls intresserad att fortsätta. Det var först ett år senare då hon plötsligt fick för sig att det var något som hon också ville göra. Inte hade man kunnat gissa då, att det beslutet skulle leda Alexandra ända fram till ett svart bälte och en plats i landslaget.

Det var förra vintern som Alexandra tog sitt första svarta bälte. Men vad krävs det egentligen för att få ett svart bälte i Karate?
– Det har blivit mer i själva ‘karate kulturen’ att man ska kunna lite viktiga personer inom stilen, hur den är grundad och vem som har gjort vad, säger Alexandra efter att hon förklarat att man måste klara ett skriftligt teoriprov för att ta svart bälte.
Men hon tillägger att det självklart är det inte bara teorin du ska kunna utan även kunna använda dig av karate i praktiken
– Det är också en gradering, där man ska ha en viss nivå och en viss standard på sina tekniker.
Alexandra får det att låta enkelt, att även om det är en viss extra press när man tar just det svarta bältet så sitter det ändå i muskelminnet. Men sen har hon ju också tränat karate sedan hon var 8-9 år gammal. Alexandras resa är dock långt ifrån över bara för att hon tagit svart bälte, hennes mål är trots allt att vara bäst i Sverige. Och det är inte alls ett mål utom räckhåll för Alexandra – hon är redan bland de tre bästa i Sverige.

I karate kan man tävla i två olika grenar, kata och kumite. Kumite är fighting medan kata är när man utför en serie tekniker och ställningar i ett bestämt mönster, lite som en kampsportsdans. Alexandra tävlar främst i kata, men ibland även kumite fast mer för skojs skull.
– Jag satsar på kata. När jag var mindre tävlade jag i båda hela tiden, sen när jag var kanske 13-14 så kände jag att jag var lite för rädd för att slåss. Jag var lite för rädd för att bli skadad rättare sagt.
Alexandra är med i Sveriges karatelandslag och det är ofta som hon är ute på landslagsuppdrag då hon tillsammans med andra från landslaget representerar Sverige. Bara under hösten har hon varit i Tyskland två gånger, Österrike och Luxemburg.
– Det har varit jättekul, såklart, säger Alexandra. Även fast man mest ser flygplatser och sporthallar, tillägger hon med ett skratt.
När tillfrågad hur hon brukar placerar blir det svårare att svara, hon har tävlat sedan hon var 9 år gammal och resultatet har självklart varierat väldigt mycket. Men hon säger ändå, aningen blygsamt, att sedan hon började tävla i SM så har hon alltid stått på pallen.
Det är jag och mina klubbkompisar som placerar som de bästa i Sverige. Så då är det mer internt mellan oss. […] Jag har stått på pallen i SM i alla fall sen jag började tävla i SM. Så vad ska man säga… SM topp tre, alltså Sverige topp tre.tävling
Med lite eget detektivarbete (och min vän Google) har jag fått fram att Alexandra i SM 2015 tog 6 medaljer – 2 guld, 2 silver, och 2 brons. Att hon inte vid varje möjligt tillfälle skryter om sina otroliga framgångar säger mycket om hennes ödmjukhet.

Alexandra i den internationella karateturneringen Estonia Open Januari 2016

– För mitt mål att bli bäst så är det väldigt viktigt att stå högst upp. Sen om man tänker utifrån ett större perspektiv så är det kanske inte alls lika viktigt, säger Alexandra när hon diskuterar hur viktigt placering är när hon tävlar.
Alexandras jordnära attityd har troligen att göra med just karaten. Hon förklarar att man förutom själva sporten lär sig väldigt mycket respekt och disciplin inom karate.
– Man kan säga att man växer inte bara inom sporten utan även som person också.
Hon gillar gemenskapen karaten skapar när man tränar och tävlar tillsammans. Självklart tycker hon också det är jätteroligt att få resa till andra länder på grund av karaten. Hennes bästa minne från karaten är när hon och landslaget åkte till Vietnam och tränade med deras landslag.
– Allt var mycket annorlunda från vad det är här i Sverige. Till exempel var träningen mycket striktare. […] Så det var väldigt intressant att se. Det är en sport som vi tränar och som de tränar men ändå är det så olika. Men det var otroligt kul och det kommer nog vara ett minne som jag har kvar väldigt länge.

Den 19-20 februari är det för Alexandra dags för SM igen. Å TEG:s vägnar hälsar jag dig ett stort LYCKA TILL, du kommer utan tvekan ta Sverige i storm. Och Alexandra, glöm bäst i Sverige. Med din starka vilja och ”obotliga optimism” kan du bli bäst i hela världen!

 

Skribent: Amanda Ohlsson
Feautured image: Amanda Ohlsson
Foto: Alexandra Löwenadler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *