The Revenant – är det nu Leo vinner?

 

Tom Cruise, Johnny Depp och Will Smith är skådespelare som trots deras starka karriärer ännu inte vunnit en Oscar. Det mest kända exemplet måste ändå vara Leonardo DiCaprio, som år efter år suktat efter att vinna. Ska han detta år, med sin medverkan i succéfilmen The Revenant, äntligen få ro i sin skådespelarsjäl?  

När vi sätter oss i biosalongen är vi fulla av förväntan. Den oscarsnominerade filmen med Leonardo Dicaprio kan inte slå fel. Vad den egentligen handlar om har vi inte riktigt klart för oss, men recensionerna av filmen har varit lysande. Den visar sig vara baserad på romanen The Revenant skriven av Michael Punke som är baserad på upptäckresande Hugh Glass liv. Filmen utspelar sig i USA under 1800-talet där vi får följa Glass väg mot hämnd och hans kamp för överlevnad i det som idag är Montana och South Dakotas kyliga klimat.

Filmen i sig är fantastiskt gjord. Vackra scener med en filmisk teknik som öppnar nya dörrar för framtidens filmindustri. Den råa scenografin lämnar oss hänförda och den mest kända scenen när Dicaprio brottas med en björn är så bra gjord att vi inte kunde hjälpa att undra om det var på riktigt. Men efter två timmar och trettiosex minuter av snökaos, blod och frostiga skrik, känner man sig rätt klar. Själva storyn fängslar oss inte lika mycket som själva filmtekniken gör. Efter en tag känner vi en lätt rastlöshet och ointresse. Starka och råa scener som dock imponerar och i vissa stunder till och med äcklar en, mer än att de får oss att känna för karaktären. Detta får oss att tappa intresset för filmen och vi upplever all vår livs ångest samlad på två timmar och trettiosex minuter.

Leonardo Dicaprio är Oscarsnominerad för bästa manliga huvudroll för sin roll i The Revenant,men är hans insats tillräcklig för en Oscar? Med tanke på att det är hans insats som bedöms och inte filmen som helhelt kan detta mycket väl vara hans år. Som han tidigare visat oss i ett flertal filmer är han en enastående skådespelare och hans intensitet på bioduken är mästerlig! Dicaprio har genom sin karriär blivit Oscarsnominerad till bästa manliga huvudroll fyra gånger innan, What’s eating Gilbert Grape (1993), The Aviator (2004), Blood Diamond (2006) och Wolf of Wallstreet (2014) men inte vunnit en enda gång.

Blir det björnbrottning och intensiv vinteraction som tillslut ger Leo hans första Oscar? Det återstår att se.

Skribent: Hanna Rasch, Fredrika Wigren

CC by: foxmovies.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *