The Wolf of Kemistvägen: Att välja är att chansa

Jag kan inte förutse framtiden. Därför kan jag inte välja. Nu när jag har sett framtiden kan jag fortfarande inte välja.

Undrar du någonsin vad som hade hänt om du valt ett annat gymnasium? Om du blivit tillsammans med ditt livs kärlek eller om du valt att bo med din pappa eller mamma som nyss skiljt sig?

Valet du gjorde ledde till flera andra val och konsekvenser som du omöjligen kunnat förutspå, och slutligen till ett liv helt annat än det du fått om du valt annorlunda. Enligt fjärilseffekten kan marginell påverkan i en del av ett system få enorma oförutsägbara konsekvenser någon annanstans i systemet. Till exempel kan en mans val att koka ett ägg i Brasilien teoretiskt sett påverka lufttryck och luftströmmar som gör att en orkan senare slår in mot södra Sverige. Innan du valde skola fanns det alltså oändligt många möjligheter för dig, men när du sedan valde stängdes majoriteten av dessa. Det är således endast innan man överhuvudtaget väljer som alla möjligheter fortfarande finns.

Året är 2092 och människorasen har funnit ett sätt att förnya sina celler snabbare än någonsin. Alla människor på jorden är nu odödliga, alla utom en. 117 år gammal är Nemo, den sista dödliga människan på jorden. Världen följer honom i minsta detalj, nyfikna på hur livet före odödligheten var. När det visar sig att han inte kommer ihåg något alls använder sig doktorerna av hypnos för att få honom minnas. Han minns när han var nio och fick välja mellan att följa med sin mor eller sin far när de skiljde sig. Han minns när han var 11 och valde mellan tre söta flickor. Sedan delar sig hans minnen. När han är 17 bor han å ena sidan med sin mamma och dennes nya man. Han förälskar sig i styvsystern Anna. Å andra sidan lever han med sin fader som långsamt insjuknar och blir invalid. Han övertygar flickan Elise att överge sin pojkvän och vara med Nemo istället. I en tredje minnesvärld dansar han med flickan Jeanne på en fest och tar med henne hem på sin motorcykel.

Nemo minns sedan när han var i 30-årsåldern. Han jobbar som poolskötare och träffar sin barndoms kärlek Anna av en slump. De stämmer träff vid en fyr där Nemo väntar så länge att han tillslut blir hemlös. Nemo minns också när han reste till Mars med en rymdfärja för att sprida Elise aska som han lovade innan hon dog i en bilolycka. I en annan verklighet lever Nemo olyckligt med Jeanne för att slutligen börja lägga sitt liv i händerna på singlandet av en slant. Nemo byter identitet, blir Daniel Jones, en mystisk man med privatchaufför för att sedan bli mördad av misstag i ett hotellbadkar.

117-årige Nemo kan inte avgöra vilken verklighet som var den han faktiskt upplevde, och drar slutsatsen att han levde dem allihop. För hur stor är sannolikheten att han upplevde den ena eller den andra verkligheten? Minimal. Följde han med sin mor kanske han blir hemlös. Följer han med sin far kanske han reser till rymden. Hade han inte valt alls så hade han kanske levt ett lyckligt och kärleksfullt liv med flera barn.

Ett till synes simpelt val kan ge enorma, oanade konsekvenser i framtiden. Men att inte välja är också ett val. Därför är det helt meningslöst att gräma sig eller ångra något man gjort. Ingen i hela världen skulle kunna förutse vad som blir de ultimata konsekvenserna av det du nyss gjorde. Kanske leder det till din död eller jordens undergång. Kanske uppfyller du dina drömmar. Ha inte ångest, välj det du spontant tror är bäst för dig. Sen är det bara att be till högre makter och hoppas på det bästa.

Skribenter: Thor Hakefjäll och Pavel Strandh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *