Trumps segertåg oroar elever

Det är den 9e november 2016. Snökaos utomhus och politiskt kaos världen över, människor är förvirrade. Donald Trump har blivit president för USA. Under hösten har en medveten satsning gjorts för att upplysa eleverna på Täby Enskilda om det amerikanska valet och dess konsekvenser – de är minst sagt oroliga.

Imorse blev det klart att Donald Trump tog segern i det amerikanska presidentvalet 2016. Med 279 folkvalda elektorer i skrivande stund enligt New York Times, är det färdigt att han kommer styra USA i minst fyra år framöver. Ett oväntat resultat enligt många, speciellt då opinionssiffror under valkampanjen pekat på raka motsatsen.

Åsa Edenfeldt, programchef för samhällsprogrammet på skolan, berättar att det varit en medveten satsning hos lärarna på sam-programmet att upplysa eleverna om USA-valet under hösten. Detta fokus har främst lagts vid kurserna engelska och samhällsvetenskap eftersom eleverna där ska lära sig att jämföra engelsktalande länder med Sverige med fokus på politiska system. Utöver detta har USA-valet varit ett större arbete där skolan jobbat med att planera projekt över kursgränserna. Detta främst eftersom lärarna märkt att det funnits ett stort engagemang samtidigt som hon menar på att det är otroligt viktigt att uppmärksamma politiska händelser för att eleverna ska bli “aktiva, medvetna och kritiskt granskande samhällsmedborgare”.

Eleverna på Täby Enskilda fick fylla i en enkät om sina reaktioner på Trumps seger, och det råder ingen tvekan om att majoriteten är missnöjda, chockade och oroliga. Engagemanget och intresset Edenfeldt talade om visas tydligt i några av elevernas kommentarer.

“Förfärligt. USA måste utveckla skolsystemet, hur kan folk vara så dumma?”

“Det är sjukt! Hur kan en sådan människa styra över ett så stort land? Hillary är ju inte heller optimal, men Trump är garanterat värre. Min kunskap i historia får mig att skrämmas av likheterna med 30-talet. HEMSKT”

”Vad händer med världen?!”

Detta är bara några av reaktionerna. Även om alla uttrycker en stor oro, är det även ett flertal som hävdar att de inte är förvånade eller chockade.

Inte chockad. Oroad och besviken. Rasistisk morot vald till president. Patriarkatet tillträder makten 2017.”

”Jag känner mig båda förvånad och inte förvånad. Det känns som att man har förnekat att det kunde hända fram tills nu när det faktiskt är verklighet. Pray för de fyra kommande åren!”

Hur Donald Trump kommer använda sin roll som president är det ännu ingen som vet, men eleverna på Täby Enskilda är oroliga, inte bara för snökaoset.

Skribent: Sara Källbäck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *