Tuffare tag mot tjuvar i Täby

I och med höstens inbrottsvåg har polisen valt att satsa mer på att få fast inbrottstjuvar som rör sig i området kring Roslagen. Täby är ett av de värst drabbade områdena enligt en brottsstatistik gjord av Polisen.

Täby, Danderyd, Vallentuna, Österåker och Vaxholm är de mest inbrottsdrabbade områdena i södra Roslagen. Här ska fler poliser, polisbilar och civilklädd personal synas på gatorna under hösten. Inbrotten har ökat på sistone och enligt Helena Appelgren, polis i Täbyområdet, handlar det både om villaägare och boende i lägenheter som drabbas. Appelgren konstaterar att tjuvarna rör sig över kommungränserna, och uppmanar därför till att folk ska vara mer uppmärksamma. Att prata med sina grannar och eventuellt skriva upp registreringsnummer som man inte känner igen kan vara till stor hjälp om ett inbrott leder till utredning. Till följd av detta har nu Täbypolisen avsatt en grupp poliser vars främsta fokus är att söka efter tjuvar. Sedan är det primära syftet även att gripa och lagföra brottslingar men också att arbeta förebyggande, säger Helena Appelgren till tidningen Mitt i Danderyd. Detta projekt startade den första november 2016 och kommer att pågå under hela hösten där avsikten huvudsakligen är att öka tryggheten för invånarna i de berörda områdena.

Polisen framhåller även att ett mönster har utformat sig när det kommer till hur tjuvarna rör sig i den drabbade regionen. Bostadsområdena längst med Roslagsbanan är en gemensam faktor, vilket fastslår att tjuvarna alltså inte bara tar bilen när de gör inbrott. Bilen behövdes ofta förr då det stals tv-apparater men nu handlar det mer om sådant som får plats i fickan såsom guld, kontanter, smycken och telefoner.

Brottsstatistik (inbrott per kommun):

  • Danderyd: 139 brott anmäldes under 2015. Under 2016 har hittills 177 brott anmälts, vilket är den största ökningen bland kommunerna i södra Roslagen.
  • Täby: 108 brott anmäldes under 2015. 115 brott har hittills anmälts under 2016.
  • Vallentuna: Under 2015 anmäldes 35 brott, och 47 brott under 2016.
  • Vaxholm: 13 inbrott under 2015 och hittills 9 inbrott anmälda under 2016.
  • Österåker: 41 inbrott har anmälts under 2015 och hittills i år: 76 stycken.

(Källa: Polisen och Mitt i Danderyd (8 november 2016) sid 6)

Skribent: Frida Wollberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *