”Tusen år till julafton” – svenska folket gormar och hurrar!

Nu har årets julkalender börjat sändas och redan efter några avsnitt översköljts av både ris och ros. Precis som tidigare julkalendrar så har även denna fått sig en del kritik från recensenter och debattörer både i tidningar och på sociala medier. Men även hyllningar har delats ut till årets julkalender, som av DN som fått 4 av 5 i betyg.

 

Årets julkalender “Tusen år till julafton” tar med tv-tittarna på en resa genom de senaste 1000 åren i Sveriges historia. Från den råa vikingatiden, genom det pompösa 1700-talet och vidare till 70-talets familjekollektiv för att slutligen hamna i dagens 2015. “Tusen år till julafton” är gjord av samma gäng som skapade  “Historieätarna” och även här är det till viss del fokus på maten under tidsepokerna. Men även kostym och olika traditioner framhävs under varje avsnitt och blir en historielektion för de yngre tv-tittarna. Under varje tidsepok handlar det om en ny familj med nya duktiga barnskådespelare. Föräldrarna är dock desamma och spelas av Erik Haag och Lotta Lundgren som iklär sig olika typer av föräldragestalter under de senaste årtusandet.

 

GP:recencent Johanna Hagström kallar årets julkalender “tråkig”.

 

“Den gör sannerligen skäl för namnet: Tusen år till julafton. Den är lite kul och charmig också imponerande i sin folkbindande ambition. Men mest är den bedövande seg.”, Skriver Hagström.

 

DN ger julkalendern 4 av 5 i betyg och DN:s skribent Helena Lindblad skriver, “Årets julkalender bjuder på kokt bäver och varm öl, men också festlig folkbildning. “Tusen år till julafton” lär locka till många spännande samtal.”
Det förekommer mycket delade åsikter om både tempo, handling och hur pass underhållande årets julkalender är. Men hur som helst är den i alla fall mycket omtalad redan och de flesta kritiker är enade om att “Tusen år till julafton” kommer det pratas mycket om i stugorna ända fram till Påska.

a2485a26-a91b-4d0c-8c5d-cb8b8b8dda23 b56ffd18-278e-4809-85a7-783c95363748

Skribent: Fredrika Wigren

Källor:

http://www.dn.se/

http://www.svd.se/

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *