Vad är Det Digitala Samhället?

Höstterminen har dragit i gång i full fart och på skolan hittar vi en massa nyheter, inte minst den nya diskmaskinen, den nya tavlan i LO, men även ett helt nytt program: Det Digitala Samhället! DS, som det förkortas, ska vara en blandning av både samhällskunskap och media. Nu är dock frågan, vad innebär programmet och vad tycker eleverna?

Tidigare på skolan har vi haft linjerna Estet-Media och Sam-Media, men nu har skolan satsat på ett helt nytt program som kallas Det Digitala Samhället. Tanken är att DS ska vara en blandning av ämnena från Estet-Media och Sam-Media och dessa program kommer därför att vara ett minne blott för kommande elever på skolan.

Ella Farestam, 16 år, har precis börjat på skolan och Det Digitala Samhället. Hon har tidigare haft intressen inom både samhällskunskap och mediaämnena och tycker att denna mix passar henne utmärkt.

– Jag är väldigt intresserad av foto och andra mediaämnen. Jag tycker hittills att programmet har varit jätteroligt och jag tycker att det passar mig väldigt bra.

Ella berättar att hon har höga förväntningar att lära sig nya saker från både samhälls- och mediaämnena, t ex att bli bättre på att fota och redigera och samtidigt kunna lära sig mer om samhället. De har redan nu kommit igång med foto och filmprojekt som hon tycker är riktigt roligt. Eleverna som går DS kommer att ha en större valmöjlighet att själva kunna välja kurser och forma sitt schema. Ella tycker just nu att foto är den roligaste kursen men hon ser fram emot de kurser hon kommer att ha i de kommande åren på TEG, till exempel kursen Medier, samhälle och kommunikation 1.

Susanne Durlind, som är lärare på skolan, är programchef för DS och var även med och grundade programmet.

– Idén var att skapa ett program som skulle innehålla det bästa bitarna från både Sam-Media och Estet-Media. Programmet grundar sig på Estet-Media där man själv kan välja till vilka medieprogram man vill läsa, samtidigt som man får samma behörighet som Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet ger.

DS har redan dragit igång med två klasser det här läsåret, och enligt Susanne har programmet redan visat sig vara populärt eftersom det unika är att inte finns någon annanstans.

Ella, i D17B, är förväntansfull inför fortsättningen. 

– Om man är en person som gillar både media och samhällsämnena kan jag starkt rekommendera programmet till nya elever. Jag tycker att det är ett jätteroligt program!

 

Skribent: Jenny Alfthan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *