Vad är egentligen advent?

För många familjer är adventsljusstakar en självklarhet i juletider. Men liksom med många andra “svenska” högtider är den bakomliggande anledningen till själva firandet ett mysterium. Det är dags att reda ut ett av dessa – varför firar vi egentligen advent??

Ordet advent kommer från latinens adventus, vilket betyder ankomst. Inte helt otippat är det herrens ankomst – Jesu födelse – vid julafton man syftar på, då första advent är startskottet för det kristna kyrkoåret. Enligt den kristna traditionen hålls det även en julfasta i samband med adventstiden, liknande påskfastan. Högtiden firas inte bara i Sverige, utan i hela världen men framförallt där kristna traditioner blivit en del av landets traditioner, exempelvis i USA.

För att tydliggöra nedräkningen till Herrens ankomst tänds ett ljus i adventsstaken de fyra söndagarna innan jul. Det var ingen slump att just ljus kom att symbolisera denna nedräkning, eftersom norra halvklotet upplever sin mörkaste tid under advent var syftet att sprida värme och ljus. Även de vanligt förekommande julstjärnorna som flitigt hängs upp i fönster är kopplade till adventsfirandet. De symboliserar stjärnan från Betlehem som enligt den kristna historien ledde de tre vise männen till Jesus krubba.

Så nu vet ni förhoppningsvis mer om varför vi firar advent, och låter skenet från adventsstaken lysa upp vår mörka men stämningsfulla adventstid!

 

Skribent: Tove Loheman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *