Vägen till valresultatet

 

Valet den 9 september 2018 är mycket angeläget för hela Sveriges befolkning. Det är som Sverige- Mexiko i fotboll, Loreen i Eurovision eller Ingemar Stenmark under OS 1980, något de flesta svenskarna är angelägna om att följa.

Fakta: En valvaka är ett evenemang som ofta sänds på tv där expertkommentatorer, politiker och väljare samlas för att invänta valresultatet och följa rösträkningen. Där får man höra de senaste uppdateringarna om resultaten och följa partiernas egna partivakor runt om hela landet. Experterna på plats analyserar och förklarar valhändelserna samt ger sina profetior om hur valet ska sluta. 1956 höll public-service kanalen Sveriges television sin första valvaka i samband med valet till andrakammaren. Sedan dess har det varit en tradition för SVT att i samband med val upprätthålla en vaka för hela svenska folket att följa.

7 september bör du starta om du vill utföra den ultimata valvakan då svt håller den traditionsenliga slutdebatten. Det är nu din sista chans att få höra alla partiledarna debattera mot varandra och för er som inte riktigt bestämt er för ett parti här är det sista chans att höra lite mer om vad partierna står för. Jag skulle även rekommendera att kolla på partiernas hemsidor och läsa deras valmanifest. Detta eftersom partiledardebatter kan bli ganska röriga och svårförståeliga, och därför får man oftast en bättre bild om vad partierna verkligen vill på deras hemsida. För dig som redan har bestämt dig för ett parti kan detta vara en chans att se vad du lägger din röst på eller bara njuta av underhållningen som kan vara att se partiledare misslyckas att uttrycka sig kortfattat.

8 september är datumet för dig som känner att du inte riktigt fått av Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Då sänder nämligen tv4 slutduellen mellan dessa två partiledare. Om du inte är intresserad av den debatten skulle jag ändå rekommendera att du ägnar denna kväll innan valdagen och tänka igenom ditt beslut och inte glömmer vikten av de som ska ske. Detta är din chans att påverka din egen, dina vänners och hela Sveriges framtid, så ta till vara på den.

9 september på svt startar den riktiga valvakan. Nu har du förhoppningsvis röstat och kan inte längre påverka valresultatet. Nu inleds en lång väntan. 20.00 stänger alla vallokaler och först då kommer som svt själv kallar “kvällens tyngsta prognos SVT Valu”. Detta är en vallokalsundersökning där man intervjuar väljare utanför vallokalerna. Där får de ca 13 000 uttagna väljarna fylla i ett formulär vars svar användes för att ge en första prognos till svts valvaka. Denna prognosen är inte slutgiltig, den visar ofta fel i procenten men ger en god indikation på slutresultatet. Efter Valu kan vara en god tid för er som ska upp tidigt dagen efter att avrunda dagen eftersom de riktiga resultatet inte kommer förrän in på småtimmarna. Alla röster i hela landet ska räknas två gånger och denna räkningen måste utföras korrekt och sammanställas sedan ses över innan de förmedlas till folket. När det verkliga resultatet presenteras varierar därför beroende på hur fort räkningen och granskningen går. Men förvänta er inte något självklart resultat förrän vid ett snåret på natten. För nattugglorna som inte lägger sig förrän resultatet är inne uppmanar jag att utrusta sig med tålamod och mycket snacks för att orka hålla er vakna hela kvällen.

Eftersom det vore tråkigt att somna och missa Grankvist sätta straffen som gör Sverige till gruppsegrare, missa tittarrösterna som gör Loreen till eurovision-segrare eller missa sista åket som gör Ingemar Stenmark till os-segrare. Därför uppmanar jag till att hålla dig vaken tills Sverige har en valsegrare.

 

Skribent: Alva Barden

Foto: Alva Barden

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *