Valentine’s Day – Men vem sjutton är Valentin?

Alla hjärtans dag; en dag då vi firar kärleken och visar våra nära och kära hur mycket de betyder för oss. Men varför firar vi egentligen alla hjärtans dag eller Valentine’s Day? Varför just den 14 februari? Vem är ansvarig för att 50% av mitt instagramflöde den här dagen består av kärlek och resterande 50% av misär?

Det finns flera olika tolkningar angående hur och när alla hjärtans dag kom till, men den mest populära förklaringen är legenden om Valentin. Ryktet förtäljer att Valentin var en kristen predikant i Rom. Kejsaren, Claudius II, avskydde när unga par gifte sig, han ville ha ogifta män i hans arméer. Valentins tro på kärleken var stark, så han trotsade kejsaren och fortsatte viga unga par i hemlighet.. men ack, till slut avslöjades han och fängslades.Det påstås att han i fångenskap skrev ett brev till sin älskade och signerade det “Din Valentin” – det första valentinkortet. Datumet av hans avrättning var, you guessed it, den 14 februari. 

Legenden om Valentin levde vidare. Redan under medeltiden firade man alla hjärtans dag i Storbritannien, då en pojke och en flicka blev ihopparade och pojken skulle uppvakta flickan med blommor och gåvor, de blev varandras Valentin. Britterna var alltså bland de första att göra den 14 februari till kärlekens dag, och snart följde andra efter. Alla hjärtans dag slog igenom i U.S.A under 1800-talet då man skickade kärleksfulla kort till varandra. Sverige var ganska sena, det började långsamt bli populärt att fira alla hjärtans dag så sent som under 1950-talet!

Hur ser det ut idag då? Ja, även fast svenskarna inte satsar stenhårt på alla hjärtans dag är det betydligt mer populärt än för bara några år sedan. Här är det vanligt att man får blommor av sin partner, kanske en gåva, kanske en romantisk middag, och för vissa är det vanligt att fira genom att på egen hand äta en hel burk Ben & Jerry’s! Hur man än väljer att fira alla hjärtans dag så kan vi nog alla hålla med om att det absolut bästa är, utan tvekan, när chokladen reas ut några dagar senare.

 

Skribent: Natalie Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *