Varför ska tjejer leka med Barbie när Lego är så mycket roligare?

I fredags skulle jag köpa en kaktus till min bror. Expediten som skulle slå in kaktusen i inslagspapper frågade mig om det var en kille eller tjej kaktusen var till. Samtidigt som jag svarade ”kille” insåg jag varför hon frågade: Hon hade rosa och blått inslagspapper. Snabbt la jag till ”men det spelar ingen roll vilken färg det är” för allvarligt talat vet jag att min bror inte skulle bry sig om pappret var rosa, eller blått. Hon gav mig inte ens en blick utan slog bara in kaktusen i blått papper. Skamset sa jag ”tack” och gick därifrån med en känsla om att jag gjort något fel.

Hade jag varit lite snabbare skulle jag ljugit och sagt att det var till en tjej, bara för att jag vill bryta mönstret. Jag trodde det hade blivit mer acceptabelt för män att klä sig i rosa och för kvinnor att vara chefer. Trots det vet jag att många bebisar får stå ut med att tillhöra en viss färg så fort de kommer ut ur deras mammas mage. Visst – man ser små tjejer överallt klädda i rosa från topp till tå, Hello Kitty överallt, och man frågar sig själv: Är det verkligen ungen som vill se ut sådär eller är det föräldrarna som uppmuntrar det genom att kalla henne deras prinsessa? Dessa barn kommer alltid finnas. Men sen när ska kaktusar slås in i blått eller rosa papper beroende på kön?

Det kallas genus, och jag hatar det.

Först och främst hatar jag färgen rosa, så bara där antar jag att jag bryter det som gör en kvinna till en kvinna: hon ska ha långt hår, älska färgen rosa, gå i högklackat trots att det gör ont (ja, det gör faktiskt ont, hur tror ni det känns när man klämmer in sina fötter i alldeles för smala skor och har en minimal klack att stöda foten på?) och naturligtvis ska hon vara bollrädd. Jag antar att jag bryter mönstret. Jag har medellångt hår men jag har haft allt från dreads till vad jag kallar igelkotthår – hår som står rätt upp för att det är så kort – de skönaste skorna är Fred Perry och jag börjar inte gråta om jag får en boll på benet. Jag skjuter istället tillbaka minst lika hårt.

När jag får barn tänker jag klä killen i rosa och tjejen i blått.

Bildkälla: Morguefile.com/aophotos

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *