Det har tyvärr varit ett lite avbrott på TEGO:s fototävling men nu är det igång igen! Den här veckan presenteras Sofia Hallberg, S1C.

Sofia Hallberg, S1C

Hur började du fota?
Det började när jag såg hur naturen kunde glänsa i solen, framförallt på vintern. Det var så häftigt. Jag började ta foton, sedan började jag tänka att om man tar från den här vinkeln istället eller om man vrider och vänder på det blir det kanske bättre. Jag började se på det från ett annat håll. Nu har jag börjat gå över mer till att fota människor men jag tycker fortfarande bäst om att fota naturen.

Vad inspirerar dig?
Från början var det just vintern som inspirerade mig men nu kan jag fota vilken årstid som helst. Jag hade inte någon förälder eller någon annan person som var intresserad av att fota. Det var mer att när någonting hände åkte familjens digitalkamera fram. Sedan började jag låna kameran mer och mer, tog någon bild på någon vas eller sådant. Jag började tänka att om jag zoomar in riktigt mycket på exempelvis en blomman blir det jättehäftigt.

Hur länge har du varit intresserad av att fota?
Jag började ganska sent om man säger så. Det var väl först vi elva års ålder som jag upptäckte hur häftigt fotografering var. Sen har jag sakta men säkert upptäckt och utforskat fotografering mer.

Vad använder du för kamera?
Det är en vanlig digitalkamera, Canon tror jag att det är. Men jag önskar mig en egen systemkamera.

Hur vet du att det kommer att bli en bra bild?
Jag vet inte riktigt men jag har väl lärt mig att se. Om man lär sig att öppna ögonen blir det ganska lätt att se var man ska stå, vilket perspektiv eller vinkel man ska ha för att få den bästa bilden.
Det jobbigaste just nu är att mina föräldrar har upptäckt att jag börjar bli bra på att fota. Vilket betyder att de hela tiden kommer fram och ber mig ta foton på det ena eller andra. Jag måste säga till dem att jag inte har lust eller är upptagen.

Vill du jobba med foto i framtiden?
Ja, det vill jag. Att jobba som fotograf är ett enormt häftigt yrke. Man förstår inte hur mycket tid de lägger ner förrän man försöker själv. Det är otroligt svårt att få rätt ljus, till exempel om man tar en bild med blixt blir den antingen jättebra eller jättehemsk. Det märker man inte förrän man provar och ser själv vad som händer.

Har du något speciellt mål med din fotografering?
Jo, jag skulle nog jättegärna vilja följa med någon tidning eller något liknande och fotografera. Visa upp att ’så här är det, världen är inte rättvis’. Jag vill beröra med mina bilder. Det här kommer att låta hemskt, men de hemskaste bilderna kan även vara vackra på sitt sätt. Jag tycker att det är så häftigt att se de bilderna och det är någonting som jag vill uppnå själv på ett eller annat sätt. Det vore verkligen ett drömyrke att jobba som fotograf.

Här är några av Sofias bilder. Stort grattis!

Sofia Hallberg, S1C

Sofia Hallberg, S1C

Sofia Hallberg, S1C

 

PS. Glöm inte att skicka in dina egna bidrag! DS.

Skribent och porträttfoto: Kajsa Saare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *