Veganmånad skapar debatt

Den 12 september meddelade Täby Enskildas VD att skolan nu producerar sin egen elektricitet med hjälp av de nyligen placerade solcellerna. Kökets bidrag till skolans miljöarbete blir att enbart servera vegetarisk kost till lunch i oktober månad. Reaktionerna till detta blev splittrade.

En av jordens största miljöbovar är köttindustrin. Enligt statistik från livsmedelsverket bidrar djurproduktionen till cirka 15 % av världens totala utsläpp. Det kan därför få en stor effekt om man kanske byter ut rätter med innehåll av nöt, lamm, kyckling, gris och fisk mot vegetariska alternativ.  Täby Enskilda Gymnasiums bidrag till en förbättring av miljön är ett beslut om att bara servera vegetariskt till lunch under en hel månad, detta som ett bidrag mot en grönare framtid enligt skolans köksmästare Tobias Bentley.

– Vi i köket ville göra en kul grej av det. Den veganska månaden har vi diskuterat sedan förra terminen.

Beslutet har fått blandade reaktioner både utifrån men främst från elever och personal. Till exempel publicerades en debattartikel i Täby Nyheter av två elever från skolan som är kritiska till den vegetariska månaden. Enligt eleverna importeras många av de icke-animaliska alternativen vilket fortfarande skulle bidra till utsläppen. Dock bekräftar Bentley att vi bara kommer använda oss av lokala och närproducerade råvaror, annars förstörs syftet med den veganska månaden.

Majoriteten av elever Tegazine har pratat med är positiva till idén, främst för att de är nyfikna att se vad vegetarisk mat innebär samt att detta är ett stort bidrag till miljöarbetet. De tror också att denna månad kan bidra till att människor får en annan syn på kosten. Vilket senare kan bidra till att folk kanske väljer mer vegetariska alternativ. Den oro som främst har uppstått är att maten inte kommer blir så varierad. Joseph Munro i S15a tror dock inte kommer vara något problem.

– Med kreativa recept blir det säkert bra. Köket vet vad de gör!  

Enligt Bentley har det varit väldigt lika reaktioner från både personal och elever. Det har varit positivt övervägande positiva reaktioner. Dock var köket medvetna om att det skulle framkomma missnöje.

– Det är provocerande att ta bort köttbiten för människor. Av någon anledning så är det väldigt laddat.

Vi på Tegazine kan dock ge er spoilers på maträtter som någon gång under månaden kommer serveras. Bentley berättar att de fortfarande kommer laga mat inspirerad av alla världens kök. att få in maträtter som suddar ut gränserna mellan mat med innehåll av animaliska produkter och mat utan. Kort sagt komma till den punkten då människor inte tänker på att det faktiskt är vegetariskt. Bland annat kommer en pizzavariant serveras men även en ekologisk närproducerad vegoburgare som enligt Bentley ska vara riktigt bra.

– Så ge det en månad. Se vad som händer, då kan man komma efteråt och säga att det här var det jävligaste jag varit med om i hela mitt liv. Absolut, men du försökte iallafall, säger Bentley med ett snett leende.

Skribent: Emelie Alamanos

Vad innebär vegetarisk kost?
Vegetarisk kost innebär uteslutning av animaliska livsmedelsprodukter. Kosten består av helt av livsmedel som endast kommer från växtriket exempelvis spannmål, frukt, rotfrukter, ärtväxter och grönsaker. Inom den vegetariska kosten finns det ett flertal inriktningar som exempelvis lakto-vegetarian (äter även mejeriprodukter), ovo-vegetarian (äter ägg) eller lakto-ovo-vegetarian (äter både mejeriprodukter och ägg).
Vad innebär veganism?
Veganism är egentligen en livsstil som dels inkluderar en vegetarisk kost (en kost utan några animalier), men som även innebär att exkludera andra animaliska produkter såsom läder, päls, djurtestat smink och djurtestade produkter i allmänhet.

1 comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *