Veganmånaden, hur smakar det?

Den veganska månaden har nu pågått i snart två veckor, därför tyckte vi på Tegazine att det var dags att höra oss för i TEGs korridorer. Vad tyckte elever och lärare innan månadens början, men framförallt; vad tycker de nu?

Alexandra och Selina N15b 

Både Alexandra och Selina har ätit den vegetariska maten i skolan innan, men tröttnat på de vanligt förekommande bönbiffarna. Därför var de positiva inför den veganska månaden och den variation de hoppades att den skulle medföra. “Det har varit jättebra, god mat de flesta dagar. Det är kul att köket varierar mellan typiska vegorätter och mer köttinspirerade rätter, så som hamburgare!”

Alexandra och Selina var inte de enda som var glatt inställda redan innan månadens början. Enligt en enkät som skickades ut till alla elever på skolan när beslutet meddelades var tvärtom en majoritet av de som svarade positiva eller neutrala.

Men efter två veckor av veganska luncher, har attityderna ändrats?

 

Tobias och Noak E17c

De två ekonomiettorna Tobias och Noak var dock oroliga när beskedet om den veganska månaden kom. “Åh nej, nu blir det att dra till donken varje dag” berättar Tobias, och Noak nickar instämmande. Men båda två tycker att maten är över förväntan, särskilt falafeln och bönburgaren imponerade. Dessutom påpekar Tobias att det är miljövänligt, och kul att testa något nytt.

Maria E17c

“Det är en fin tanke, men det är inte värt det när folk går hungriga.” Maria berättar att beslutet gjorde henne riktigt otaggad. Hennes upplevelse är att maten oftast blir tråkig när man utesluter kött, ägg och mjölk. Både smak och konsistens blir annorlunda, och en vegetarisk månad hade varit bättre. “Dessutom är det för lång period för en så stor omställning, en vecka eller en gång i veckan hade känts mer okej.”

Sven, lärare i kemi och matte

På grund av tidigare erfarenheter av vegomat var läraren Sven aningen skeptisk till en början. “Jag tyckte det var en rolig idé, men var lite orolig att det skulle bli mest quorn och andra köttimitationer. En månad kändes som lång tid.” Men som flera andra vi pratat med blev han positivt överraskad och tycker maten är fantastiskt god! En indisk gryta som serverades var favoriten hittills. Vi frågade även Sven om han kunde ge oss en insikt i hur inställningen hos lärarkåren varit generellt. “Det var lite gnäll innan, men jag upplever att många  är nöjda nu.” Sammanfattningsvis ett vågat, men bra beslut av köket.

Det är alltså varierande känslor hos eleverna och lärarna på skolan, men något som är säkert är att diskussionen engagerar många. Ännu är det 12 skoldagar av vegansk mat kvar. 12 dagar att övertyga de som är besvikna och 12 dagar att fortsätta imponera på de som utbrister i glada hejarop över Bistro Bentleys fantastiska mat!

 

Skribenter: Tove Naumann och Tove Loheman

Foto: Tove Loheman

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *