Vegojulen är kommen

Snart är juletid här och snön faller på begär. Julklappar, tomtar och prat, ska ge dig massvis av festlig mat!

Nu är det mindre än två veckor kvar till julafton och om det inte var nog med stress till att leta julklappar, kommer ännu mera stress om vad det ska stå på bordet. Julmaten är för många, traditionell med prinskorvar, köttbullar och Janssons frestelse. Men vad skulle hända om vi gav upp detta, och började laga helt nya recept? Som dessutom är helt veganska!

Vi vet sedan länge att kött bidrar till väldigt många negativa konsekvenser såsom planetens hälsa och din egen. Under jul äter vi svenskar oerhört mycket kött. I genomsnitt äter vi 9000 ton julskinka i Sverige under julen, uppger Expressen.

Det finns oerhört mycket alternativ när det kommer till veganska substitut. Valen om vad du vill äta är enorma och det finns många veganska produkter som efterliknar smaken av kött. Det enda som krävs är din motivation att börja äta mer vegetariskt eller veganskt och inse vilka möjligheter det finns för just dina smaklökar!

Det är dags att välja mer grönt som både gynnar dig och vår planet. Nedan hittar ni några smakrika och lättlagade veganska recept för hela familjen! Recepten kommer från www. javligtgott.se

VEGANSK SKAGENRÖRA, CA 4DL

  • 1 dl Oatly iFraiche
  • 1 dl vegansk majonnäs (till exempel astrid och apornas, eller vanlig lättmajonäs utan ägg)
  • 3 msk tångcaviar
  • ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl hackad färsk dill
  • 100 g fast naturell tofu
  • 1/2 rödlök
  • 1 mogen avocado
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Tärna tofun och avocadon  i ca 7×7 mm stora tärningar. Finhacka rödlöken. Blanda ihop alla ingredienser förutom olivoljan, citronjuicen och avocadon. Smaka av med citronjuice tills du är nöjd, blanda försiktigt ner avocadon så att den inte mosas och avsluta med att toppa röran med lite olivolja. Servera med ett gott bröd, några extra droppar olivolja och en liten kvist färsk dill. Röran kan med fördel stå och dra till sig några timmar i kylskåp innan servering.

 

VEGANSKA JULKÖTTBULLAR PÅ FORMBAR FÄRS CA 30-40 STYCKEN OCH RÖDBETSSALLAD

  • 850 g Anamma Formbar färs av soja
  • 2 gula lökar
  • 2 msk mörk kinesisk sojasås
  • 2 msk brynt scharlottenlöksfond eller annan grönsaksfond
  • 1,5 msk mald kryddpeppar
  • 2 msk dijonsenap
  • Rikligt med svartpeppar
  • Växtbaserat smör eller rapsolja att steka i
  • Salt efter smak

 GÖR SÅ HÄR

  1. Tina den formbara färsen genom att låta den ligga i rumstemperatur ca 45 minuter
  2. Skala och finhacka den gula löken. Riktigt fint, ju finare desto bättre!
  3. Blanda ner löken och alla övriga ingredienser i färsen och blanda för hand.
  4. Smaka av färsen. Den ska inte vara FÖR starkt kryddad, men ha ganska tydlig karaktär av lök, kryddpeppar och mustighet
  5. Forma små bollar, med ca 1-2 msk färs per köttbulle.
  6. Värm en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar i rikligt med matfett på hög värme tills de fått fin färg och känns fasta.

RÖDBETSSALLAD

  • 200 g skivade inlagda rödbetor
  • 1 stort äpple
  • 1,5 dl havrefraiche
  • 1,5 dl vegansk majonnäs
  • 1 liten rödlök
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Finhacka lök, äpple och rödbetor i ca 5mm stora kuber.
  2. Blanda med alla övriga ingredienser, smaka av och låt stå i kylen i 30 min innan servering

KYLIG PEPPARKAKSCHEESECAKE

INGREDIENSER

  • 300 g pepparkakor
  • 1 pkt vispbar sojagrädde, ca 250 g
  • 1 burk kikärtor, bara spadet
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl strösocker
  • 1 pkt växtbaserad färskost, ca 150 g
  • 1/2  apelsin, bara saften
  • en  apelsin, zesten
  • 1 msk cointreau

GARNERING

  • ca 100 g lingon

GÖR SÅ HÄR

  • Lägg pepparkakorna i en påse. Krossa dem med hjälp av en kavel. Häll kikärtsspadet i en stor bunke. Vispa tills bara skum återstår, det tar ett par minuter.
  • Häll ner citronjuicen och strösockret. Fortsätt vispa ytterligare några minuter till en fast marängliknande smet, bunken ska gå att vända upp-och-ner över huvudet.
  • Vispa upp grädden i en annan bunke.
  • Lägg färskosten i en skål och blanda den smidig och klumpfri med en sked. Blanda ner apelsinsaften, apelsinzesten och Cointreau i färskosten.
  • Vänd varsamt ner grädde och ostblandningen i kikärtsfluffet med hjälp av en slickepott.
  • Ta fram en springform. Häll lite mindre än hälften av de krossade pepparkakorna på botten av formen, den behöver inte smörjas.
  • Bred ut hälften av fluffet över kakorna med en slickepott till ett jämnt lager. Häll på ytterligare pepparkakor, spara bara lite till garnering.
  • Ställ i frys och låt stå över natten, eller åtminstone 5 timmar. Ta ut ur frysen ca 5 minuter innan servering för att låta kakan svalna något. Skär upp och strö över lite lingon och krossade pepparkakor vid servering.

Skribent: Sandra Doverland 

Bilder: Jävligt Gott

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *