Vem fan är Mårten och varför har han en afton?

En högtid mitt i november? Där man käkar gås? Vad är egentligen Mårtensafton och varför finns den?

Den tionde november varje år firas en högtid vid namn Mårtensafton. Ursprungligen firades högtiden i hela Sverige, men är i dagsläget främst förknippad med södra delen av landet, närmare bestämt Skåne. Anledningen av att högtiden firades förr i tiden var att förbereda sig inför den 40 dagar långa fasta som löpte fram till jul, men idag firas den främst  för att minnas helgonet Martin av Tours (Martin = Mårten på svenska).

Martin skulle enligt sägnen göras till biskop i staden Tours mot hans vilja, så för att slippa detta ansvar gömde han sig bland gässen. Dock avslöjade gässen honom genom att kackla, vilket ledde till att han blev biskop ändå. Detta är varför man äter gåsmiddag på Mårtensafton, för att straffa gässen då de avslöjade honom.

Under Mårtensafton äter man alltså en middag traditionellt bestående av svartsoppa (en soppa gjord på bland annat buljong och blod, helst gåsblod) till förrätt, gås till varmrätt och sedan skånsk äppelkaka till efterrätt. Vegetariska alternativ kan därmed vara svåra att hitta, men äppelkakan funkar ju som efterrätt till vilken middag som helst.

Susanne Durlind har släkt från Malmö och berättade för oss om de gåsmiddagar som hon upplevt under sin uppväxt. Hennes moster brukade tillaga svartsoppan med mycket kryddor och Susanne beskriver det som väldigt gott, men att det är viktigt att man äter väldigt lite och försiktigt.

-Annars känns det som näsblod, säger hon.

Därefter följde gåsen med gräddsås och potatis, och sedan till efterrätt den klassiska skånska äppelkakan med vaniljsås.

Oavsett om ni firar Mårtensafton eller inte så hoppas vi på Tegazine att ni får en bra fredag, och att vi alla lärt oss något här: gäss är inte pålitliga, oavsett vad Nils Holgersson påstår. 

Skribent: Wilma Tagesson 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *