Workshop: Stolthet och fördom

 

I helgen var jag förbi och besökte en workshop för det kommande lajvet om Stolthet och Fördom, en bok som är skriven av Englands mest kända författare, Jane Austen.

Det är en kylig förmiddag och jag har precis rullat mig ur sängen efter en tidigare partykväll. Jag hoppar på första bästa tunnelbana och blixtrar fram till Odenplan. Det är mycket folk ute denna kyliga söndagsförmiddag och jag går vidare mot Norrtullsgatan. Gatan klär sig i höga och gamla byggnader som är så stora att man känner sig som en meningslös liten ärta. Samhället verkar så vardagligt och likadant som det kan bli tills en kvinna i en port öppnar dörren åt mig. Hon bär en hög svart hatt och en svart frack, håret är löst uppsatt bak i nacken med ett hårband av vacker royalblå färg. Vi utbyter några ord och jag tar mig in och upp genom hissen. När dörren öppnas framför mig får jag fjärilar i magen. Men trots detta ställer jag mig frågan “Vad har jag gett mig in på?”. Jag har just klivit in på min första workshop som handlar om Jane Austen och tiden hon levde, den så kallade empirtiden.

Ett flertal empirklänningar hänger på krokar och en bit bort i salen ställer sig en man upp och berättar för gruppen att hans namn är mr. Darcy, han är ogift och har en hel förmögenhet, en bit bort står två yngre kvinnor och hjälper varandra med sina klänningar och jag sitter där med min supermoderna kamera och förstår inte riktigt vad det är som händer. En kvinna i vackert uppsatt hår räcker upp handen och skriker nästan ut i sång. “Alla som vill lära sig danser följer med mig”. Jaha. Jag reser mig upp och ner förs jag till en sal där det råder skoförbud. För ett kort ögonblick känns det som jag är mitt i en bok skriven av Jane Austen, jag dansar runt första personen, håller den andras hand, flörtar med den tredje och samtidigt försöker jag förgäves hålla den rätta takten. Men ju mer jag dansar desto roligare blir det, detta är ingenting jämfört med nutidens dansande! Herregud vad kul det är, trots att jag känner mig lite från en annan värld där jag dansar i min klänning som knappt når knäna medan deras slår i golvet.

Detta är en av flera workshops som kommer att inträffa under kommande veckor kring just Jane Austens tid och böcker. Det inträffar även förträffar på Tyresö slott inför ett lajv som kommer att hålla hus den 23 november 2013. Detta var en annorlunda och intressant upplevelse, en kombination av det nya och gamla som fungerade, utbildade och kunskapsrika personer gjorde hela dagen så mycket roligare och bättre. Lajvet är ingenting som man är tvungen att anmäla sig till utan det är bara otroligt roligt att hänga med och titta på en stund och kanske dansa med under workshops.
För mer information kika in på Empirsällskapets hemsida här

Jane Austen har skrivit många böcker, vilken är bäst tycker du?

Foto: Claudia Jäger
Skribent: Claudia Jäger

7 comments

 1. Bianca

  Det verkar jätte intressant, ska definitivt prova på att läsa någon i framtiden! :D
  Och Claudia du är så otroligt duktig på att skriva!

 2. Alex

  Nu kommer jag säkert låta precis som alla andra men, ”Stolthet och fördom” är helt enkelt ett mästerskap i litteraturens värld.

 3. Daniel

  Har ej läst någon bok skriven av Jane Austen, men hennes bok Persuasion står på min att-läsa-lista! Självklart finns Stolthet och fördom där med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *