XBOX ONE vs PLAYSTATION 4

Nu är det över 7 år sedan Xbox 360 och Playstation 3 kom ut och innan jul kommer de efterlängtade efterföljarna till vårt hemland. Men vad är skillnaden? Låt konsolkriget börja!

         Xbox One

59d51511-a3a1-42df-8f82-912b0a1e05cb

Till och med designen på Xbox One skvallrar om vad Microsoft satsat mest på: inte bara att skapa en ny spelkonsol – utan att kombinera den med en multimediadator. I konsolen har du möjlighet att switcha i blixtens hastighet mellan spel och tv-sändningar – med rösten! Du kan alltså sitta i ditt vardagsrum och snacka med din nya kompis – Xbox One. Vill du dessutom röra på dig har Microsoft glädjen att presentera andra generationens Kinect-sensor, som kommer hjälpa dig med både röst- och rörelsestyrning.

Med Xbox One utvecklas Xbox internettjänst, Xbox Live. Nu kan du betala abonnemanget per månad, kvartal eller år och då ingår inte bara Xbox prisade internettjänst utan även tre speltitlar. Fable III tar täten, men Halo 3 och Assassin’s Creed II kommer enligt planeringen att svansa efter.

Men till kritiken, vilka är Xbox Ones baksidor? Microsoft får kriktik av sin nya konsol och speciellt deras krav på uppkoppling. Xbox One kräver internetuppkoppling minst en gång varje dygn. Du måste alltså koppla upp dig mot nätet inom 24 timmar. Microsoft menar att detta påstående i deras presentation var en feltolkning, men vad de egentligen ville få fram har inte framkommit helt.

Snackar vi pris är Xbox denna gången dyrare än Playstation 4, med hela 100 dollar. Sammanlagt får du vara beredd på att lägga ut 499 dollar för att Xbox One ska bli din – men då ingår även den nya röststyrningen Kinect 2.0.

Playstation 4

playstation-4-controller-sensor

Sony kom ut med Playstation 3 år 2006 och har nu satsat på en ny konsol, mer intiktad på spelaren. Till skillnad från Xbox One kommer Playstation 4 inte kräva någon internetuppkoppling och du kommer kunna köpa och låna begagnade spel utan komplikationer. Du kommer till och med kunna dela dina spel med dina vänner och kan på så sett vara generös och dela med dig av gamla spelfavoriter. PS4 rymmer extra grafisk prestanda vilket är imponerande då den inte bara är mindre, utan även billigare än rivalen från Microsoft. Detta är just för att PS4 inriktar sig mer på spelaren och inte på andra funktioner.

PS4 är som sagt 100 dollar billigare och ligger på 399 dollar. Då ingår inte några rörelsefuntkioner som i Xbox one. Är du intresserad av dessa blir prislappen 60 dollar dyrare och går då på 459 dollar totalt.

 

Vilken är den rätta konsolen?

Om du lägger ifrån dig din lojalitet och bortser från om du är team Microsoft eller team Sony, vilken konsol passar då dig?

 • Är cash inget problem? är du ute efter en spelkonsol och en multimediaspelare? Då borde du slå till på Xbox One – och få allt i ett! Dessutom får du med rörelsefunktionen så du kan lattja lite extra. Dock får du vara beredd på en större, tyngre konsol, att inte kunna låna spel från polarna och att konstant ha tillgång till internet. Men vad gör det när du kan prata med din konsol?
 • Är spel det enda för dig? Spelar ingenting annat någon roll? och vill du spara 100 dollar? Då ska du satsa på en Playstation 4! Här får du visseligen med en blurayspelare, som i Xbox One, men missar en hel del andra multimediafunktioner. Men är det väsentligt för dig och du känner att det där med rörelse- och röststyrning inte heller är något stort plus är det här konsolen för dig. Ut på det fria internetet och dela spel med dina kompisar!

 

Skribent: Jennica Preger

 

Upp till er: Vem vinner?

Vilken konsol vinner kriget?

View Results

Loading ... Loading ...

4 comments

 1. Joel

  Ville bara påpeka att lite av den här faktan är fel. Man behöver inte vara uppkopplad till internet över huvud taget för att använda xbox one. Och man måste betala för playstation plus för att få spela online på playstation 4.

 2. Markus

  Intressant att skribenten valt att inte nämna någonting om själva prestandan. Känns som om artikeln helt missat det den borde handlat om…

 3. Jennica Preger

  Hej!
  Kul att ni engagerar er! Ville bara flika in att min tanke när jag skrev denna text var att översiktligt berätta om de nya konsolerna och inte gå in speciellt mycket på prestandan. Jag valde att inte gå in på djupet utan istället berätta om nyheten i stort.

  Angående internetuppkopplingen på Xbox One, så skrev jag utifrån hur de själva beskrev sin produkt vid ett tillfälle. Sedan gick de ut med att deras påstående var ett felsägande, vilket gav Microsoft mycket kritik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *