Allt om februari – årets kortaste månad

Snart är januari slut och in träder årets andra månad, februari. Det är i mångas ögon en lite udda månad som ibland nästan glöms bort. Så vad vet vi egentligen om februari och vad har vi att se fram emot denna vintermånad, förutom ett efterlängtat sportlov mot slutet?

Att februari känns så osynlig har troligen att göra med att det är årets kortaste månad. Med bara 28 dagar jämfört med övriga 30-31 dagar, sticker denna minimånad verkligen ut. Var fjärde år förlängs februari dock med en extra dag – något vi kallar för skottår.

Namnet februari kommer vidare ursprungligen från de stora reningsfester som de gamla romarna ägnade sig åt – februa. Dessa fester var särskilda i och med att även kvinnor fick delta. Det är även anledningen till att februari på senare tid kallats för “kvinnomånaden” i flera delar av Europa. Trots detta infaller den internationella kvinnodagen inte i februari, utan den åttonde mars.

Flera andra högtider infaller dock under denna korta månad. Bland annat samernas nationaldag (6 februari) och det kinesiska nyåret (16 februari). Men allra mest känd är nog februari för kärleken – och semlorna. Under den här månaden infaller ju nämligen både fettisdagen (13 februari) och alla hjärtans dag (14 februari).

Utöver detta blir februari även ofta en riktig tv-tittarmånad. Det är nämligen då som både vinter-OS och Melodifestivalen brukar äga rum, så även i år. För den sportintresserade är datumen att hålla koll på den 8-25 februari, då de Olympiska spelen tar plats i Pyeongchang. Men för den som hellre underhåller sig med tv-tävlande i musik än i sport, gäller det att sätta på teven redan den 3 februari. Då hålls Melodifestivalens första deltävling i Karlstad.

Mycket roligt kan alltså rymmas i en mycket kort månad. Glöm därmed inte att stanna upp och njuta lite extra av februari i år – den kan som sagt ibland känna sig lite bortglömd.

Skribent: Ebba Carlstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *